Indhold
Ny AEG vaskemaskine? I langt de fleste husholdninger er vaskemaskinen ikke til at undvære. I dag er teknologien da også så langt fremme, at den sagtens kan være både økonomisk og miljømæssigt fornuftigt at bruge i det daglige. Modellerne er nemlig blevet langt mere effektive ved brug af mindre vand og el.
Det er en stor fordel for dig som forbruger. Det kan dog stadig være svært at finde ud af, hvilken AEG vaskemaskine du skal gå med. AEG er en favorit blandt mange danskere. Herunder har vi derfor udvalgt tre af vores favoritter fra det populære tyske AEG brand. Alle tre AEG vaskemaskiner klarer sig godt i anerkendte tests.
1. AEG vaskemaskine – L7FBM862E
✅ Godt køb ifølge Forbrugerrådet Tænk
✅ Mange gode brugeranmeldelser
☀️ Energimærke A+++
Maskinen her fra AEG er perfekt til familien på 4-5 personer. Tromlen kan nemlig rumme hele 8 kg vasketøj ad gangen. Vaskemaskinen sørger samtidig for, at dit tøj tørrer hurtigt efter vask. Den kan nemlig opnå en restfugtighed på blot 44 procent.
Derudover er den også energi- og miljøvenlig. Den har nemlig energimærke A+++. Da motoren er kulfri, får du en maskine med lang holdbarhed, og som støjer minimalt. Sidst men ikke mindst har den en smart dampfunktion. Den kan sikre, at dit tøj ikke krøller nær så meget som ellers.
Specifikationer:
- Energiklasse: A+++
- Centrifugeringsevne: A
- Årligt energiforbrug: 137 kWh/år
- Årligt vandforbrug: 10999 liter
- Kapacitet: 8 kg
- Restfugtighed: 44 %
- Lydniveau vask: 51 dB(A)
- Lydniveau centrifugering: 77 dB(A)
- Højde: 850 mm
- Dybde: 571 mm
- Bredde: 600 mm
i samarbejde med PriceRunner
2. AEG vaskemaskine – L6FBL740I
✅ Mange gode brugeranmeldelser
✅ Bestseller hos Whiteaway
☀️ Energimærke A+++
Vaskemaskinen her fra AEG er en sikker vinder for dig, der vil have rent tøj uden at bruge for meget vand og el. Modellen har nemlig fået energimærke A+++. Derfor er den blandt de mest energivenlige på markedet. Faktisk er den 20 % mere energieffektiv, end energiklassen kræver.
Størrelsesmæssigt passer den perfekt til den mindre eller mellemstore husholdning med en kapacitet på 7 kg. Sidst men ikke mindst har den en helt særlig tromle, som effektivt vasker dit tøj rent uden at slide på det.
Specifikationer:
- Energiklasse: A+++
- Centrifugeringsevne: B
- Årligt energiforbrug: 139 kWh/år
- Årligt vandforbrug: 9499 liter
- Kapacitet: 7 kg
- Restfugtighed: 52 %
- Lydniveau vask: 50 dB(A)
- Lydniveau centrifugering: 74 dB(A)
- Højde: 850 mm
- Dybde: 575 mm
- Bredde: 600 mm
i samarbejde med PriceRunner
3. AEG vaskemaskine – L6FBE740G
✅ Topscorer hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Mange gode brugeranmeldelser
☀️ Energimærke A+++
Hvis du vasker ofte, kan du med fordel vælge en vaskemaskine i en fornuftig energiklasse. Dermed kan du nemlig både spare på elregningen og skåne miljøet. I så fald er maskinen her fra AEG det perfekte valg. Den er nemlig i energiklasse A+++.
Derudover er den utrolig skånsom mod dit tøj. Trods det vasker den rent hver gang med minimal brug af tid, vand og energi. Sidst men ikke mindst har den en smart timer. Du kan altså få vaskemaskinen til af gå i gang af sig selv, når det passer dig. Dermed ligger tøjet ikke længe i maskinen, før det bliver hængt til tørre.
Specifikationer:
- Energiklasse: A+++
- Centrifugeringsevne: B
- Årligt energiforbrug: 139 kWh/år
- Årligt vandforbrug: 9499 liter
- Kapacitet: 7 kg
- Restfugtighed: 52 %
- Lydniveau vask: 50 dB(A)
- Lydniveau centrifugering: 74 dB(A)
- Højde: 850 mm
- Dybde: 575 mm
- Bredde: 600 mm
i samarbejde med PriceRunner
FAQ: Spørgsmål og svar om AEG
Rigtig mange danskere har produkter fra AEG stående derhjemme både i køkkenet, på badeværelset og i bryggerset. Den erfarne virksomhed fra Tyskland er nemlig kendt for at producere alt fra køleskabe til støvsugere, emhætter, elkedler og ikke mindst vaskemaskiner.
AEG står for Algemein Elektricitäts-Gesellschaft, og brandet har efterhånden en lang historie bag sig. Det blev nemlig grundlagt helt tilbage i 1883 af tyskeren Emil Rathenau. Han havde købt retten til at anvende nogle værdifulde patenter udviklet af opfinderen Thomas Edison. Og det blev startskuddet til succes.
Hos AEG har visionen altid været at fokusere på, hvordan man bringer innovation ind i hjemmet. Intelligent teknologi skal altså spille sammen med både design og funktion. Den filosofi blev især etableret, da den visionære arkitekt Peter Behrens i 1907 blev udnævnt til kunstnerisk konsulent hos AEG. Han udviklede en helt særlig æstetik. Derfor anses han i dag som grundlægger af moderne industrielt design. Det er da også hans arv og vision, som AEG stadig den dag i dag prøver at videreføre.
AEG startede med at producere elkomfurer. Siden kom det første elektriske køleskab til i 1912. Derefter skal vi helt frem til 1950, hvor AEG leverer den først vaskemaskine til markedet. I dag ejes AEG af Electrolux-koncernen. Læs hele den spændende historien om AEG her.
I dag kan det være svært at forstå, at man ikke altid bare har kunne smide det beskidte vasketøj i en maskine for at få det rent. Men før i tiden skulle der altså hårdt arbejde og knofedt til. Helt frem til 1800-tallet var det faktisk en omfattende proces at sikre rent tøj til husholdningen.
Husmødrene eller tjenestefolkene måtte klare det med et vaskebræt. Det var ikke normalt at have vand i hjemmet. Derfor måtte de først af flere omgange hente vand fra en pumpe, brønd eller flod. Derefter skulle det opvarmes og hældes i en balje med sæbespåner. Først skulle tøjet så skrubbes rent ved håndkraft. Derefter skulle sæberester manuelt renses ud af tøjet.
I 1851 skete der dog noget, der gjorde tøjvasken nemmere. Her fik amerikanske James King patent på den første hånd-drevne vaskemaskine med tromle. 10 år senere blev en tøjvride-teknologi integreret i maskinen. Først i 1908 blev den første elektriske vaskemaskine opfundet af Alva J. Fisher. Vi skal dog helt frem til 1950’erne, før salget af vaskemaskiner for alvor tog fart og blev allemandseje.
Hvor får du mest for pengene? Og hvordan undgår du at betale for noget, som du slet ikke har behov for i det daglige?
Overordnet skal du gøre dit behov op med dig selv. Samtidig bør du naturligvis også have dit budget for øje. Generelt kan det altid anbefales at opdatere sig på de nyeste testresultater.
Dermed kan du få et klart overblik over, hvilke modeller eksperterne anbefaler. Dermed undgår du at hoppe i en fælde, som en butik måske prøver at lokke dig i med et godt tilbud. Når du kigger på de forskellige AEG vaskemaskiner, er der dog en række ting, som du med fordel kan holde øje med og sammenligne ud fra.
Gå efter lavt støjniveau
Alt efter hvor din AEG vaskemaskine skal stå, kan ståniveauet have større eller mindre betydning. Hvis den står et centralt sted i hjemmet, er det afgørende at vælge en støjsvag model. Ellers kan det hurtigt blive en stor gene i dagligdagen, hvis du vasker ofte. Det er ikke alle, der har mulighed for at stille AEG vaskemaskinen i et rum, hvor døren dertil kan lukkes.
Heldigvis er der mange muligheder for at vælge støjsvage modeller i dag. Lydniveauet vil dog altid stige væsentligt under centrifugeringen. Hvis du vælger en maskine med en kulfri motor, er der størst garanti for, at den er så stille som muligt.
Frontbetjent eller topbetjent
Der findes overordnet to typer vaskemaskiner. Den første er frontbetjent, mens den anden er topbetjent. Det henviser naturligvis til, hvor du åbner maskinen for at komme tøj i.
Spørgsmålet er, hvad du bør vælge?
Frontbetjente vaskemaskiner er uden tvivl de mest populære i Danmark. Her har du nem adgang til at komme tøj ind og ud af maskinen gennem lågen foran. Det er også den eneste mulighed, hvis du vil have en tørretumbler til at stå ovenpå. Ifølge Forbrugerrådet Tænk klarer frontbetjente modeller sig desuden bedst i deres test.
Topbetjente vaskemaskiner åbnes og fyldes fra toppen. Dermed slipper du for at bukke dig ned. Det kan være at foretrække for nogle med eksempelvis dårlig ryg. Åbningen foroven gør dog, at maskinen ikke kan placeres under en bordplade.
Den skal have luft over sig. Ergonomien at uden tvivl bedre med denne type vaskemaskine. Der er dog også minusser. Flere tester viser, at de har dårligere vaskeevne end frontbetjente modeller. Udvalget er også noget mere begrænset. Sidst men ikke mindst er kapaciteten også mindre. Tromlestørrelsen er nemlig maks. på 7 kg. Det kan være for lidt til den store husholdning.
Størrelsen skal passe til husholdningen
Du skal naturligvis også overveje, hvor stor selve tromlen skal være. Det har nemlig betydning for, hvor meget tøj du kan vaske ad gangen.
Bor du i et hjem med mange beboere, hvor der vaskes meget?
Så bør du ikke gå på kompromis med størrelsen. Her bør du vælge en maskine med en kapacitet på 8-9 kg. Det passer til den store husholdning på 4-5 personer eller mere. Det er især også godt til børnefamilier, hvor tøjet hurtigt bliver beskidt. Der findes også specielle vaskemaskiner, der kan rumme over 10 kg tøj.
Til mindre husholdninger på 1-3 personer kan du sagtens klare dig med en kapacitet på 6-7 kg. Generelt siger man, at et sæt tøj vejer 1 kg.Det er vigtigt for elregningen og miljøet, at du fylder vaskemaskinen helt op hver gang.
Derfor bør du heller ikke købe en vaskemaskinen med en større tromle, end du kan udfylde. Den online hvidevare-butik Whiteaway har her lavet en guide til, hvordan du vælger en vaskemaskine i den rette størrelse.
Undgå lang tørretid med god centrifugering
God centrifugeringen har stor betydning for, hvor hurtigt dit tøj tørrer. Det er nemlig under centrifugeringen, at vandet slynges ud af tøjet. Jo bedre den gør det, des mindre restfugt er der i tøjet.
En god restfugtighed ligger gerne under 50 procent.
Dermed kan du reducere tiden, som tøjet skal bruge i tørretumbleren. Eller det kan hurtigere blive tørt på tørresnoren. Centrifugeringsevnen beregnes ud fra omdrejninger pr. minut. Jo højere tallet er, des kraftigere og hurtigere er centrifugeringen. De laveste ligger omkring 400, mens de højeste kan komme op på 2000 omdrejninger pr. minut.
Et godt råd er at gå efter en vaskemaskine med minimum 1.600 omdrejninger pr. minut. Du skal dog være opmærksom på, at det også slider mere på tøjet, når hastigheden under centrifugeringen er meget høj.
Derfor kan du med fordel gå efter en vaskemaskine, hvor du selv kan styre hastigheden. Dermed kan du skrue op og ned efter behov, så du skåner dit mest sarte tøj.
Overvej om ekstra funktioner er nødvendige
Mange vaskemaskiner på markedet i dag har en række avancerede funktioner. De kan være med til at specialisere din tøjvask. Samtidig kan de gøre hele processen meget nemmere for dig.
Der er dog også mange funktioner, som du måske aldrig kommer til at bruge i hverdagen. Derfor kan det være spild at penge at vælge en meget avanceret model.
Gode funktioner at gå efter kan dog eksempelvis være en timer. Dermed kan du indstille vaskemaskinen til at gå i gang, når det passer dig. Det kan sagtens være flere timer ud i fremtiden. Dermed undgår du, at tøjet ligger længe i maskinen efter endt vask, før du får det taget ud.
En anden god funktion er automatisk sæbedosering. Her regner maskinen selv ud, hvor meget vaskemiddel den skal tage ind. Dermed kan alle finde ud af at ordne vasketøj. I artiklen her fra Samvirke kan du læse mere om, hvorfor det er så vigtigt ikke at dosere på øjemål. En sidste smart funktion er børnelås. Den sikrer nemlig, at de mindste ikke kan trykke på noget, når maskinen først er gået i gang.
En ny vaskemaskine er en større udgift i de fleste hjem. Derfor gælder det om at passe godt på den, du har. Dermed undgår du dyre reparationer eller at skulle skifte den helt ud før tid. Heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at give vaskemaskinen et langt liv. Forbrugerrådet Tænk har opstillet 6 gode råd til, hvordan du passer på det uundværlige apparat.
-
Tøm dine lommer
Før du smider tøjet i tromlen og tænder for din vask, skal du altid huske én ting. Tøm alle lommer i tøjet. Der kan nemlig sagtens gemme sig mønter, nøgler, lightere eller andet. Den slags små genstande kan sætte sig fast i tromlen. Og det er altså nok til at ødelægge den på sigt.
-
Brug vaskepose til bh’er
I mange bh’er er der bøjler. De kan sætte sig fast i tromlen og beskadige den markant. Derfor skal du altid sørge for at komme dine bh’er med bøjle i en vaskepose. Kun på den måde kan du slippe for dumme regninger til reparationer.
-
Rengør filtret jævnligt
I vaskemaskinen er der et indbygget filter. Det skal naturligvis rengøres regelmæssigt. Hvis det ikke bliver gjort, kan det betyde, at vaskemaskinen ikke vil tage vand ind. Det skyldes, at der vil stå vand i maskinen fra sidste vask.Oftest sidder der en låge nederst på vaskemaskinens front. Herfra kan du komme til at tjekke og rengøre filtret. Husk altid at følge brugsanvisningen, før du går i gang.
-
AEG vaskemaskinen skal stå lige
Det nytter ikke noget, at din vaskemaskine står på et ulige underlag. Vaskemaskinen skal nemlig stå helt lige. Hvis den står skævt, belastes den nemlig unødigt under centrifugeringen. Det kan især slide hårdt på støddæmperne. Når du installerer din vaskemaskine, skal du altså sikre, at den står i vater.
-
Dosér sæben korrekt
Rigtig mange forbrugere bruger alt for meget vaskemiddel, når de vasker tøj. Det er både spild af penge og belastende for miljøet og maskinen. Derfor skal du sørge for ikke at hælde mere sæbe i end højst nødvendigt. Mange vaskemaskiner i dag har automatisk sæbedosering. Dermed kan den selv regne ud, hvor meget sæbe den behøver at tage ind til hver vask. Det bedømmer den blandt andet ud fra vægten og vandets hårdhed.
-
Afkalk vaskemaskinen efter behov
En vaskemaskine vil med tiden kalke til. Og det kan gå ud over dens varmelegeme. Derfor skal du huske at afkalke den med jævne mellemrum. I brugsanvisningen kan du se, hvordan du bærer dig ad. Det er nemlig forskelligt fra maskine til maskine, hvor skrappe afkalkningsmidler du må bruge. Afkalkningsmidlet kommes i sæbeskuffen. Herefter kører du en almindelig vask uden noget tøj i tromlen.
I udarbejdelsen af denne guide, har vi hos Forbrugermagasinet ikke selv testet vaskemaskinerne fra Bosch. Vi har dog foretaget en grundig og dybdegående research hos flere eksperter og troværdige kilder.
Forbrugerrådet Tænk
Den anerkendte forbrugerorganisation Tænk er førende i Danmark, når produkter skal testet. Her er tale om en uafhængig organisation, som arbejder på at fremme bæredygtigt og socialt ansvarligt forbrug. Senest i marts 2019 har Tænk opdateret sin test af vaskemaskiner.
I testen indgår hele 78 forskellige maskiner. 7 af dem er fra Bosch. Vaskemaskinerne er blevet bedømt ud fra flere forskellige kriterier. Det gælder blandt andet deres vaskeevne, støjniveau og tidsforbrug.
Læs også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine test, Siemens opvaskemaskine test, Siemens kombiovn test, Miele vaskemaskine
[…] test, Kummefryser test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine test, AEG vaskemaskine test, Siemens opvaskemaskine test, Siemens kombiovn […]
[…] test, Kummefryser test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine test, AEG vaskemaskine test, Siemens opvaskemaskine test, Miele […]
[…] test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine test, AEG vaskemaskine test, Siemens opvaskemaskine test, Siemens kombiovn test, Miele […]