Indhold
Vi har nemlig samlet tre gode bud på affugter test, der alle klarer sig godt i tests. Samtidig kan du få gode råd til, hvad du skal overveje, før du investere i en affugter til hjemmet.
1. Woods MRD-10 affugter
- ✅ Prisvenlig
- ✅ Mange gode brugeranmeldelser
Har du brug for affugtning af et mindre rum? Så er denne model fra Woods helt oplagt at vælge. Her får du nemlig en kompakt men yderst effektiv affugter. Den er egnet til rum på op til 40 kvadratmeter.
Derfor kan du med fordel bruge den i kælderen eller på badeværelset. Den fjerner uden problemet både fugt, dårlig lugt og ikke mindst skimmelsvamp. Den kan affugte cirka 10 liter i døgnet. Derudover har den en indbygget termostat. Det sikrer, at affugteren automatisk slukker, når temperaturen når under 5°C.
Specifikationer:
- Arbejdsområde max.: 40 m
- Tankvolumen: 2,7 liter
- Affugtning ved 35 °C og 80 % R.F.: 14 liter/døgn
- Effekt ved 20 °C og 70 % R.F.: 340 W/t
- Arbejdstemperatur min.: +5 °C
- Arbejdstemperatur max.: +35 °C
- Lydniveau: 48 dB(A)
- Højde: 483 mm
- Bredde: 305 mm
- Dybde: 190 mm
- Nettovægt: 10 kg
Set hos Elgiganten Tjek pris
2. Woods AD20 Hybrid affugter
- ✅ Opnå øjeblikket bedre indeklima
- ✅ Stor brugervenlighed
Denne affugter fra Woods-familien er perfekt at bruge på større arealer. Den kan nemlig affugte rum på op til 100 kvadratmeter. Den kan også opsamle hele 4 liter fugt fra luften i sin vandtank.
Derfor slipper du for at skulle tømme den konstant. Affugtningen stopper desuden automatisk, når tanken er ved at være fuld. Derudover har den fire forskellige hastigheder. Dermed kan du selv kontrollere affugtningen i forhold til den aktuelle luftfugtighed i rummet. Sidst men ikke mindst er den yderst støjsvag.
Specifikationer:
- Arbejdsområde max.: 100 m2
- Tankvolumen: 4 liter
- Affugtning ved 35 °C og 80 % R.F.: 20 liter/døgn
- Effekt ved 20 °C og 70 % R.F.: 250 W/t
- Arbejdstemperatur min.: +10 °C
- Arbejdstemperatur max.: +32 °C
- Lydniveau: 48 dB(A)
- Højde: 617 mm
- Bredde: 300 mm
- Dybde: 343 mm
- Nettovægt: 11 kg
Set hos Elgiganten Tjek pris
ℹHvad er en affugter?
Bor du i et hjem med kælder? Så ved du sikkert også, at der nemt kan blive meget fugtigt dernede, hvilket kan give et ubehageligt indeklima. Det samme kan forekomme på et badeværelse eller i et vaskerum. Måske er du så heldig at bo et sted med indendørs pool. Her vil fugtigheden i høj grad også være at føle.
I alle ovenstående eksempler kan det være nødvendigt med hjælp til at sænke luftfugtigheden. Og det er her affugteren kommer ind i billedet. Her er nemlig tale om et apparat, som automatisk regulerer luftfugtigheden.
Den opfanger simpelthen noget af fugten, som bliver til vand i affugterens indbyggede vandtank. Den fungerer ved, at man først og fremmest sætter den til strøm.
Når den så herefter tændes, går den i gang med at analysere luften. Herefter trækker den selv fugten ud af rummet og afleder det til vand. Det ender enten i vandtanken eller direkte i afløbet.
FAQ: Hvorfor opstår høj luftfugtighed?
Luftfugtigheden er for høj i mange danske hjem. Det er måske ikke noget, vi tænker over til daglig, men det kan være problematisk på den lange bane. Faktisk viser en nylig undersøgelse af 500 huse foretaget af DTU Byg, at seks ud af 10 huse har et for højt fugtniveau.
Men hvorfor opstår der fugt i luften? Svaret er, at det kan komme fra utroligt mange forskellige kilder. Luftfugtigheden vil naturligt være høj i eksempelvis kældre eller sommerhuse. Det kan dog også opstå i andre rum af andre årsager. Det sker eksempelvis på badeværelset, når vi bader. Det sker også, når vi laver mad i køkkenet, og der udsendes masser af os og damp.
Andre kilder kan også være sved fra mennesker eller fugt fra vasketøj, der tørres indendørs. Selv møblerne i hjemmet eller selve bygningskonstruktionen kan være med til at bidrage til luftfugtigheden.
Faktisk afgiver en helt almindelig familie på fire mellem 10-12 liter vand om dagen ifølge Samvirke. Det sker gennem helt almindelige gøremål som madlavning, tøjvask og badning. Sidst men ikke mindst kan vandskader efter skybrud naturligvis også være årsag til forhøjet fugtighed. Der er altså ikke bare én synder, der er skyld i, at vi kan få et dårligt indeklima derhjemme.
Sådan måler du luftfugtigheden?
Ofte vil du selv kunne mærke, hvis luftfugtigheden er høj i et rum. Det giver nemlig et ubehageligt indeklima. Det er dog ikke altid, du kan vide dig helt sikker. Og hvordan finder du så ud af, om luftfugtigheden er okay eller ej?
Løsningen er at anskaffe sig et hygrometer. Det kan fås i de fleste byggemarkeder. Det måler nemlig den såkaldte relative luftfugtighed (RF) i et givent rum. Hvis RF er på 100 %, er du på punktet, hvor vanddamp ændrer form til deciderede vanddråber. Hovedreglen er ifølge Idenyt, at den relative luftfugtighed indendørs maks. må ligge mellem 40-45 % om vinteren.
Om sommeren må den ikke være højere end 65 %. Generelt skal RF ligge mellem 25-65 %. For lav luftfugtighed er nemlig heller ikke en god ting. Du skal altså både tjekke dit hygrometer for høje og for lave niveauer.
⚠ Konsekvenser ved høj luftfugtighed
Men hvorfor er det så vigtigt at holde øje med luftfugtigheden? Svaret er, at der er flere gode årsager til at blive inden for de anbefalede niveauer. Konsekvenserne ved forhøjet fugtighed kan nemlig være mange og alvorlige.
Indeklimaet derhjemme og på vores arbejdsplads har generelt stor betydning for vores overordnede trivsel. Og det er netop for meget fugt, der bidraget mest til at forringe indeklimaet.
Husstøvmiders legeplads
Forhøjet luftfugtighed kan blandt andet øge mængden af husstøvmider. Her er tale om små dyr på 0,1-0,6 mm, som du altså ikke kan se med det blotte øje. De findes i de fleste hjem og trives især godt i varme og fugtige omgivelser.
Mange husstøvmider kan skabe store gener for særligt astmatikere og allergikere ifølge Astma-Allergi Danmark. Det er ikke selve dyrene, man reagere på. Det er derimod enzymer i husstøvmidernes afføring, som er allergifremkaldende.
Det kan give symptomer som løbende næse, åndedrætsbesvær og røde og kløende øjne. Den relative luftfugtighed bør være under 45 %, hvis mængden af husstøvmider skal formindskes. Under de forhold tørrer husstøvmiderne nemlig ud og dør. Udover at holde luftfugtigheden nede, skal man også gerne holde temperaturen i alle rum på minimum 20 grader.
Samtidig skal du sørge for at skifte sengetøj hver anden uge og vaske det på 60 grader. Dermed dræber du nemlig også husstøvmiderne, som ofte opholder sig i sengen. De lever nemlig primært af hudskæl fra os mennesker.
Et godt miljø for skimmelsvamp
Et andet stort problem ved forhøjet luftfugtighed er, at det kan skabe gode betingelser for dannelsen af skimmelsvamp. Når RF er over 75 % trives skimmelsvamp nemlig rigtigt godt. Det er naturligvis skidt for din boligs værdi og kan føre til skader, der er dyre at udbedre.
Det er dog også skadeligt for dit helbred. Skimmelsvamp frigiver nemlig en række stoffer, som vi mennesker kan reagere negativt på. Skimmelsvamp i boligen kan blandt andet føre til hovedpine, åndedrætsbesvær og træthed.
Derudover kan det biddrage til irriterede slimhinde i både øjne, næse, svælg og luftveje. Og det kan i værste fald føre til udvikling af astma eller allergi. Der er altså grund til at tage problemet med forhøjet fugtighed alvorligt.
Det er ikke altid, du med det blotte øje kan se, at din bolig er ramt af skimmelsvamp. Der følger dog ofte en markant muglugt med, som ofte vil afsløre de ramte områder. Skimmelsvamp kan ses som misfarvninger eller skjolder på en overflade. De kan have forskellige farver lige fra sort til grå eller endda rød.
☝Sådan mindsker du selv luftfugtigheden derhjemme
Det er langt fra alle, der har behov for at investere i en affugter. Du kan nemlig selv gøre meget for at sikre, at niveauet af fugt er på et fornuftigt niveau. Bolius, som er boligejernes videncenter, har opstillet en række gode råd til, hvordan du konkret griber det an. Dem kan du læse mere om herunder.
Luft ud året rundt
Det absolut vigtigste at gøre for at holde fugtigheden i luften nede er at lufte ud. Faktisk skal du gerne gøre det flere gange i løbet af dagen. Hovedreglen er, at du bør lufte ud tre gange dagligt i 5-10 minutter ad gangen. Det gælder også om vinteren. Her kan du med fordel lige sørge for at slukke for varmen først, så du ikke fyrer for fuglene.
Det er også vigtigt, at du sørger for at lufte ud, når du har været i bad. Det samme gælder, når du har lavet mad. Det er nemlig i de situationer, at fugtigheden især stiger. Særligt når vinteren står for døren, skal du sørge for at luftet hele bolig godt og grundigt igennem. Gerne i et par timer hvor alle døre og vinduer står på vid gab.
Det skyldes, at møbler, gulve og tæpper i løbet af sommeren optager meget fugt fra luften. Varm luft indeholder nemlig mere vand end kold luft. Når temperaturen så falder om vinteren, afgiver materialerne vand for at komme i ligevægt igen. Derfor skal du lige gøre boligen vinterklar én gang for alle med en grundig udluftning.
Tør ikke vasketøj indendørs
Der vil helt naturligt være mere fugt i det rum, hvor vaskemaskinen og tørretumbleren står. Derfor skal du sørge for god udluftning og ventilation netop her. En anden vigtig ting er dog også, at du ikke hænger dit våde tøj til tørre indenfor.
Det vil nemlig afgive en masse unødvendigt fugt til hjemmet. Vasker du eksempelvis 6 kg tøj, vil det fordampe 2.2,5 liter vand, mens det hænger på tørresnoren.Og det ender altså i dit hjem, hvis du ikke stiller det udenfor eller alternativt bruger tørretumbleren.
Skab en jævn temperatur i boligen
Det er almindeligt kendt, at kølige rum tiltrækker fugt. Det er netop derfor at kældere ofte har forhøjet luftfugtighed. Det samme gælder sommerhuse, som står ubrugte og ikke opvarmede flere måneder i løbet af året.
Når den fugtige og varme luft kommer ind i kolde rum, dannes der kondens. Derfor bør du undgå at have rum i boligen, som ikke er opvarmede. Overordnet skal du sørge for at have en jævn temperatur hele vejen igennem.
Temperaturen bør ikke komme under 17-18 grader. Samtidig bør der ikke være mere end 4-5 graders forskel på de forskellige rum.
De små ting gør forskellen
Udover de ovenstående råd, er der også andre småting, der kan afhjælpe fugtighed. Du kan blandt andet huske at sætte låg på dine gryder og pander, når du laver mad. Dermed frigives der nemlig ikke nær så meget os og damp ud i rummet.
Derudover skal du selvfølgelig huske at tænde for emhætten. Lad den gerne køre 10 minutter efter, du er færdig med tilberedningen. En anden god ting er at huske at tørre op efter dig, når du har været i bad. Sidst men ikke mindst skal du sørge for at udbedre vandskader, så snart de opstår.
Hvilken affugter skal du vælge?
Affugtere kommer i mange forskellige udformninger og ikke mindst størrelser. Derfor kan det også være svært at finde ud af, hvilken du skal vælge. Først og fremmest skal du selvfølgelig overveje, hvad du er villig til at bruge på apparatet.
De mindste modeller koster typisk mellem 1.000-1.500 kroner. Vil du have mere effekt, skal du dog punge væsentligt mere ud.Derudover skal du vurdere dit behov. Det er nemlig forskelligt, hvor stort et område affugterne kan arbejde i. Nogle kan affugte langt over 100 m2. Andre har dog et mere begrænset arbejdsområde.
Hvis du blot skal affugte et lille kælderrum, kan du altså sagtens nøjes med en mindre model. Det er dog ikke tilfældet på store arealer.
Tænk over temperaturen
Derudover skal du overveje, hvordan temperaturen er i det rum, som affugteren skal stå i. De fleste affugtere kan fungere i temperaturer mellem 5°C og 35°C. Du kan dog også få modeller, der kan gå under de 5°C.
Her er du dog gerne ude i mere avancerede affugtere, som derfor også vil være dyrere.De mest anvendte affugtere til privat brug er uden tvivl såkaldte kondensaffugtere. De virker ved at køle luften ned til under dugpunktet.
Herefter kondenseres luftens indhold af vanddampe til vand, som samles i vandtanken eller føres direkte ud i et afløb gennem en slange. Denne form for affugtere er prisvenlige. Ulempen er dog, at de ikke kan drive luftfugtigheden meget længere ned end 40 %. Derudover findes der også adsorptionsaffugtere. De er i højere grad beregnet til professionel brug.
Samtidig er de også noget dyrere end kondensaffugtere. Her får du et apparat, der kan drive fugtigheden meget langt ned, og som kan fungere ved meget lave temperaturer.
Døjer du med høj fugtighed i dit hjem? Så bør du tage problemet alvorligt. De fleste af os bruger mange timer i døgnet indenfor. Og det er ikke godt at tilbringe tid i rum, hvor fugtigheden er forhøjet.
Det kan nemlig føre til et usundt indeklima. En affugter er dog den hurtige løsning til at komme situationen til livs. Der findes enormt mange forskellige affugtere på markedet i dag. Det kan også gøre det svært at finde hoved og hale i, hvilken du skal gå med.
[…] også om: nilfisk støvsuger, gulvvasker test, Bosch athlet test, luftrenser test, affugter test, poseløs støvsuger test, støvsuger tilbud, Miele […]