Indhold
Skal du lave lækre og sprøde pomfritter til aftenens bøffer? Så opnår du uden tvivl det bedste og mest velsmagende resultat med en frituregryde. Det er dog ikke kun de gyldne kartofler, som frituregryden kan trylle frem.
Der er nemlig næsten ingen grænser for, hvad du kan bruge den magiske gryde til i køkkenet. Der findes dog et væld af forskellige varianter på markedet. For at gøre det mere overskueligt for dig, har vi derfor udvalgt tre frituregryder. Fælles for disse frituregryder og airfryere, at de klarer sig godt i test og får gode anmeldelse af både fagfolk og brugerne.
Denne Airfryer og frituregryde test gennemgår:
- De 3 modeller (Tefal, Phillips, OBH)
- FAQ: Spørgsmål og svar
- Testmagasiner
1. Tefal Easy Pro Fryer
✅ Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Toscorer hos det svenske forbrugermagasin Råd & Rön
✅ Testvinder hos den svenske testavis Icakuriren
Vil du have perfekte resultater, hver gang du smider noget i frituregryden? Så bør du satse på gryden her fra Tefal. Denne testvindende model er nemlig i en klasse for sig. Her kan du nemlig tilberede en masse lækker mad uden behov for at bruge en masse olie.
Dermed behøver friturestegning slet ikke være så usundt. Gryden har desuden en justbar termostat. Dertil kommer, at de forskellige dele på gryden er aftagelige og tåler maskinopvask.
Specifikationer:
- Effekt: 2200 watt
- Kapacitet: 3 liter
- Farve: Stål
- Længde: 53 cm
- Bredde: 28 cm
- Dybde: 26 cm
- Vægt: 2,79 kg
Til Proshop – Dagens bedste pris
2. Philips HD9650/90 Airfryer
✅ Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Mange 5-stjernede brugeranmeldelser
✅ Lækker mad med mindre fedt
Med frituregryden her fra Philips kan du opnå lækre og fedtfattige resultater. Det skyldes den unikke Rapid-Air teknologi. Du får da heller ikke udelukkende mulighed for at friturestege maden. Gryden kan nemlig både stege, grille og bage.
Du kan altså rigtig slå dig løs i køkkenet. Den har en kapacitet på 1,2 kg, så du kan nemt lave mad til hele familien. Du styrer nemt både tid og temperatur på den smarte digitale skræm. Sidst men ikke mindst er den utrolig nem at rengøre efter brug, ligesom den også afgiver mindre lugt ind normale frituregryder.
Specifikationer:
- Effekt: 2225 watt
- Kapacitet: 1,4 kg
- Farve: Sort
- Højde: 32,3 cm
- Bredde: 43,3 cm
- Dybde: 31,6 cm
- Vægt: 7,9 kg
Til Elgiganten – Se pris
3. OBH Nordica – Actifry Genius 1.7 kg
✅ Topscorer hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Topscorer hos svenske Råd & Rön
✅ Mange gode brugeranmeldelser
Hvis du er en rigtig madnørd, skal du investere i en professionel frituregryde. Netop det får du med modellen her fra OBH Nordica. Gryden har et brugervenligt digitalt display. Her kan du nemt indstille tid og temperatur.
Den har også en kontrollampe, der viser, hvornår gryden er klar til brug. Som noget helt unikt har den en særlig funktion kaldet Cool Zone. Den sørger for at forlænge oliens holdbarhed. Samtidig forhindrer den, at madrester brænder fast. Gryden har plads til 4 liter olie, hvilket er med til at sikre et ensartet resultat på friturestegningen hver gang.
Specifikationer:
- Effekt: 2000 watt
- Kapacitet: 4 liter
- Farve: Stål
- Længde: 56 cm
- Bredde: 27 cm
- Dybde: 28 cm
- Vægt: 2,9 kg
Til Elgiganten – Se pris
FAQ: Spørgsmål og svar
Der er mange gode grund til at udstyre dit køkken med en frituregryde. Denne form for tilberedning giver nemlig en helt unik smag og ikke mindst sprødhed til både grøntsager og kød. Samtidig kan frituregryden også spare dig meget tid i hverdagen.
Her klarer gryden nemlig tilberedning helt selv. Du smider blot dine kartofler eller grillkylling i den varme olie. Og på kort tid har du et lækkert og sprødt resultat.
Frituregryder kommer dog i mange forskellige udformninger og ikke mindst prisklasser. Derfor skal du tænke dig om, før du vælger en model. Herunder får du et lille indblik i nogle af de vigtigste ting, du bør overveje, før du køber en frituregryde.
Kapacitet
Det er meget forskelligt, hvor meget mad de forskellige frituregryder kan rumme. Derfor skal du overveje, hvor mange du har brug for at lave mad til i det daglige. De mindste modeller kan rumme omkring 800 gram mad.
Du kan dog også sagtens findes gryder, der kan tilberede flere kilo ad gangen. Du skal her være opmærksom på, at jo større kapaciteten er, des større er frituregryderne også fysisk. Du skal altså tænke på, om du har plads til at have en stor model stående i hjemmet.
Timer
I dag er det standard, at de fleste frituregryder har en indbygget timer. Det gør det muligt for dig at tage præcis tid på friturestegningen. Nogle modeller har en smart digital timer. På andre modeller er den dog stadig manuel. Her skal overveje din personlige præference.Det er dog uden tvivl den digitale løsning, der giver den mest præcise tidstagning.
Temperatur
Alt efter hvad du tilbereder, skal du friturestege ved forskellige temperaturer. Derfor kan du også indstille temperaturen på frituregryder. Det er dog forskelligt, hvor vidt de forskellige modeller spænder i temperaturer. Her skal du igen tænke på dit personlige behov.
Pris
Vi kommer naturligvis ikke uden om prisen. Den kan nemlig svinge meget, når det gælder frituregryder. Du skal altså gøre op med dig selv, hvor meget du har råd til at bruge. Der er ingen tvivl om, at pris og kvalitet hænger sammen.
Hvis du vil have et godt resultat og en gryde med god holdbarhed, kan det altså godt betale sig at bruge lidt ekstra. Jo flere funktioner en frituregryde har, des dyrere bliver den typisk også. Der er dog rig mulighed for at finde udmærkede frituregryder i prisklasser, hvor de fleste kan være med.
Varm luft eller friture?
Sidst men ikke mindst skal du vælge, hvilke type frituregryde du vil have. I dag er der nemlig kommet et alternativ til den klassiske frituregryde. En Air Fryer kan nemlig give dig næsten sammen lækre resultat uden at bruge samme mængde fedtstof.
En Air Fryer tilbereder nemlig maden gennem varm luft fremfor store mængder kogende olie. Du skal altså gøre op med dig selv, om du vil gå den sunde vej eller holde dig til frituren, du kender.
Det behøver ikke længere være syndigt at friturestege din mad. I dag finder du nemlig et sundere alternativ til den fedtede tilberedningsform. Air Fryers er en form for bordovne, der frituresteger ved brug af en meget beskeden mængde olie. Her er det nemlig i stedet cirkulerende varm luft, der steger maden. Oftest er det nok bare at tilføje en enkelt skefuld olie for at opnå et indbydende resultat. Du kan altså skære drastisk ned på dit daglige fedtindtag ved at skifte til en Air Fryer fremfor frituregryden.
Når du eksempelvis laver pommes frites, kan du få fedtindholdet helt ned på 3 % ved at bruge en Air Fryer. Til sammenligning ligger fedtindholdet på godt 14 %, når du bruger frituregryden. Det gør altså en stor forskel i det daglige kalorieindtag.
Der er ingen tvivl om, at Air Fryers er et sundere valg. Spørgsmålet er dog, om kvaliteten af det færdige resultat også er lige så god? Det har Forbrugerrådet Tænk undersøgt nærmere. Deres test viser, at kun en enkelt af de testede Air Fryers kan lave lige så gode pommes frites som frituregryderne i testen. Du kan altså godt springe den store mængde olie over og stadig få sprøde fritter. Det er dog langt fra alle modeller, der kan levere på det ønskede niveau.
Flere fordele
Generelt er der mange fordele ved Air Fryers, udover at de er sundere end frituregryder. Først og fremmest er de sikrere at bruge. Det skyldes, at du ikke bruger en masse varm olie, som kan sprøjte eller bryde i brand ved overophedning.
Derudover er rengøringen også nemmere med en Air Fryer. Den bliver nemlig ikke lige så fedtet som en frituregryde. Samtidig slipper du også for den markante og generende lugt, som almindelige frituregryder afgiver.
Økonomisk set er der både fordele og ulemper ved en Air Fryer. Den er uden tvivl dyrere at anskaffe end en almindelige frituregryde. Du kan sagtens få en god frituregryde til omkring 500 kroner. En god Air Fryer kan derimod sagtens koste et godt stykke over 1.000 kroner. Omvendt er Air Fryers billigere i drift. Du slipper nemlig for at købe mange liter olie, som jævnligt skal udskiftes.
Har du planer om at tænde for frituregryden for at lave sprøde lækkerier til dit næste måltid? Så får du herunder nogle få men vigtige tips til, hvordan du frituresteger bedst og mest sikkert.
Hold temperaturen nede
Den først vigtige ting er indstillingen af varmen. Her kan du få olien til at holde sig længst muligt, hvis du steger ved maksimum 160 grader. Dermed mindsker du også risikoen for, at olien udvikler sig uheldigt.
Når man opvarmer olien for meget, kan der nemlig dannes akrylamid. Akrylamid er et kemisk stof, som blandt andet bruges til fremstilling af plastic. Stoffet kan dog også dannes, tilbereder fødevarer med mange kulhydrater i ved høj varme. Ifølge Forbrugerrådet Tænk er akrylamid mistænkt for at kunne føre til kræft. Derudover kan det skade arveanlæg og formeringsevnen.
Brug den rette olie
Selve olien, du vælger at friturestege med, har også stor betydning for resultatet. Du bør altid gå med en smagsneutral olie til fritering. Det er altså en rigtig dårlig idé at hælde olivenolie i frituregryden. Derudover skal olien have et lavt smeltepunkt.
Af sikkerhedsmæssige årsager, skal olien også have et højt rygepunkt og lav skumdannelse. Dermed undgår du nemlig selvantændelse, og at olien skummer over gryden. Både rapsolie og solsikkekerneolie egner sig fint til friturestegning. Du kan dog også købe færdigblandet fritureolie. Dermed er du helt sikker på, at olien lever op til alle kravene.
Undgå krydring
Din mad skal naturligvis smages til med salt og andre krydderier. Du skal dog sørge for ikke at gøre dette, mens maden er i frituregryden. Det er nemlig med til at nedbryde olien. Vent derfor til, at fødevarerne er færdigstegte.
Udskift olie regelmæssigt
Man kan genbruge olien i en frituregryde gang på gang. Den skal dog alligevel udskiftes indimellem. Det er vigtigt at få det gjort i tide. Ellers kan maden komme til at smage grimt. Samtidig kan olien blive sundhedsskadelig.
Hovedreglen er, at olien skal skiftes efter at have være brugt 8-10 gange. Her er det dog vigtigt, at du følger anvisningerne i brugsvejledningen til din specifikke frituregryde. Husk, at du ikke må hælde den brugte olie ud i vasken. Den skal derimod hældes i en forseglet beholder, før den ryger i skraldespanden.
Når du frituresteger, bruger du enormt varmt olie. Derfor er der altid en indbygget risiko, når du vælger at tilberede din mad på denne måde. Hvert år oplever brandvæsenet eksempler på, at frituregryder går i brand. Det sker typisk, når der er en fejl på termostaten. Dermed har du ingen kontrol over opvarmningen af olien. Og det fører hurtigt til, at olien bliver overophedet.
Et andet problem kan være, at væskestanden er for lav i frituregryden. Det kan ligeledes føre til brand. Når der først går ild i frituregryden, kan det nemt sprede sig til andre steder. Og det kan føre til store skader på bygningen.
I dag er sikkerheden på de fleste nyere modeller rigtig god. Du skal dog stadig tage dine forholdsregler, hver gang du tager apparatet i brug.Herunder kan du læse Købstædernes Forsikrings guide til, hvordan du helt enkelt undgår ulykker, når du har frituregryden i brug.
- Fyld aldrig mere olie i frituregryden end anbefalet af producenten.
- Overhold altid serviceeftersyn på frituregryden.
- Hold øje med driftstermostaten. Du må aldrig bruge en frituregryde med en defekt termostat.
- Sørg for at dit udsugningsanlæg automatisk stopper ved brand i frituregryden.
- Hold dit udsugningsanlæg (emhætte) rent. Dette bør gøres 1 gang om ugen.
- Montér en F-hånd-ildslukker i køkkenet. Her er tale om en speciel brandslukker til friture.
I udarbejdelsen af denne guide, har vi hos Forbrugermagasinet ikke selv testet frituregryderne. Vi har dog foretaget en grundig og dybdegående research hos flere eksperter og troværdige kilder. Grundlæggende bygger artiklen på resultater fra flere store tests i både ind- og udland. Herunder kan du læse mere om alle de forskellige tests. Dermed har du mulighed for at udforske dem nærmere selv.
Forbrugerrådet Tænk
Den anerkendte forbrugerorganisation Tænk er førende i Danmark, når produkter skal testet. Her er tale om en uafhængig organisation, som arbejder på at fremme bæredygtigt og socialt ansvarligt forbrug. Senest i marts 2016 testede Tænk frituregryder. Her var 12 produkter igennem den omfattende test. Alle produkterne er blevet bedømt ud fra deres evne til at levere sprøde og ensartede pommes frites fra frost. Derudover er de blevet bedømt ud fra, hvor meget energi de bruger, og hvor nemme de er at rengøre.
Råd og Rön
Den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön minder på mange måder om danske Tænk. Deres fornemmeste opgave er altså at hjælpe forbrugerne på vej til at spare tid og penge. Siden har løbende testet robotplæneklippere over årene. Siden har testet 12 traditionelle frituregryder og 7 Air Fryers. Produkterne spænder vidt i prisklasser. De er alle blevet bedømt ud fra blandt andet hurtighed, friteringsevne og brugervenlighed. Du kan læse hele testen her.
Icakuriren
Icakuriren er en svensk ugeavis, der ofte tester forbrugsvarer. De har i alt testet 10 produkter ud fra flere afgørende kriterier. I testen er både almindelige frituregryder og Air Fryers repræsenteret. Du kan læse hele testen her.
Læs også om: Moccamaster test, KitchenAid kaffemaskine, Bagemaskine test, SodaStream test, Vakuumpakker test, Trykkoger test, Krups espressomaskine, Siemens kaffemaskine test, Kenwood kaffemaskine, Stegepande test
[…] også om: Moccamaster test, KitchenAid kaffemaskine, Bagemaskine test, Frituregryde test, SodaStream test, Vakuumpakker test, Trykkoger test, Krups espressomaskine, Siemens kaffemaskine […]
[…] også om: Moccamaster test, KitchenAid kaffemaskine, Bagemaskine test, Frituregryde test, Vakuumpakker test, Trykkoger test, Krups espressomaskine, Siemens kaffemaskine test, Kenwood […]
[…] også om: Moccamaster test, KitchenAid kaffemaskine, Bagemaskine test, Frituregryde test, SodaStream test, Vakuumpakker test, Krups espressomaskine, Siemens kaffemaskine test, Kenwood […]
[…] også om: KitchenAid kaffemaskine, Bagemaskine test, Frituregryde test, SodaStream test, Vakuumpakker test, Trykkoger test, Krups espressomaskine, Siemens kaffemaskine […]
[…] også om: Moccamaster test, KitchenAid kaffemaskine, Frituregryde test, SodaStream test, Vakuumpakker test, Trykkoger test, Krups espressomaskine, Siemens kaffemaskine […]
[…] også om: Moccamaster test, KitchenAid kaffemaskine, Bagemaskine test, Frituregryde test, SodaStream test, Trykkoger test, Krups espressomaskine, Siemens kaffemaskine test, Kenwood […]
[…] også om: Moccamaster test, Bagemaskine test, Frituregryde test, SodaStream test, Vakuumpakker test, Trykkoger test, Krups espressomaskine, Siemens kaffemaskine […]
[…] også om: Moccamaster test, KitchenAid kaffemaskine, Bagemaskine test, Frituregryde test, SodaStream test, Vakuumpakker test, Trykkoger test, Krups espressomaskine, Kenwood kaffemaskine, […]