Forbrugermagasinet er uafhængigt og læserorienteret. Vores indhold indeholder reklamelinks og gratis for alle.

Bolig og fritid Byggeri

Bedst i test facademaling og murmaling

facademaling-murmaling

Drømmer du om at give dit hus nyt liv? Så skal du have fingrene i den bedste facademaling og murmaling.

Dermed kan du nemlig pifte de udvendige mure op og give hele bygningen et nyt udtryk. Når du maler udendørs, kan du ikke bare bruge hvilken som helst type maling. Du skal nemlig være sikker på, at den er robust og holdbar nok til at klare vind og vejr året rundt.

Men hvilken facademaling skal du så vælge? Der findes mange muligheder på markedet, og derfor kan det også være svært at finde rundt i som forbruger. Derfor har vi har lavet en guide til den bedste facademaling, som giver dig et smukt resultat, som holder i mindst 10 år.

Jotun Premium Murmaling

 • ✅ Dækkeevne i særklasse
 • ✅ Stærk vandskyende effekt

jotun-facademaling

Jotun Premium Murmaling er en rigtig klassiker inden for facademaling. Her får du nemlig et produkt, der leverer hver gang. Malingen fra norske Jotun giver en flot, mat overflade, som også er enorm robust og dermed holdbar. Faktisk kan du forvente mindst 10 års holdbarhed.

Selve malingen er lavet på en basis af silikoneemulsion, hvilket er med til at gøre den åndbar. Du kan naturligvis vælge mellem et hav af forskellige farver til dine udendørs facader. Hvis du maler på ubehandlede facader, skal du huske at grunde, inden du maler over med facademalingen.

Specifikationer:

 • Fås i flere farver
 • Glans: Ca. 3, helmat
 • Rækkeevne: 6-9 m2pr. liter
 • Fortynding: Kan fortyndes med vand
 • Tørretid: 1-2timer, overmalbar efter ca. 10 timer ved +20 °C
 • Værktøj: Pensel, rulle eller malersprøjte
Fås hos HCfarver

 

Jotun DryTech Murmaling

 • ✅ 10 års garanti
 • ✅ Ekstrem god dækkeevne

jotun-murmaling

Vil du ikke gå på kompromis med kvaliteten, når dine facader skal males? Så kan du med fordel vælge Jotun DryTech Murmaling. Her får du nemlig en maling med en enestående holdbarhed. Det skyldes, at malingen gør den behandlede facade mostandsdygtig over for både vind og vejr. Samtidig sørger den for, at du ikke skal bekymre dig om mug og skimmel. Derudover har murmalingen en fremragende dækkeevne, hvilket sparer dig tid og besvær.

Specifikationer:

 • Fås i flere farver
 • Glans: Ca. 3, helmat
 • Rækkeevne: 6-9 m2pr. liter
 • Fortynding: Kan fortyndes med vand
 • Tørretid: 1-2timer, overmalbar efter ca. 10 timer ved +20 °C
 • Værktøj: Pensel, rulle eller malersprøjte
Fås hos HCfarver

 

Hvordan maler du facader?

Står du overfor at skulle male facaderne udendørs på dit hus? Så er der nogle ting, du skal være opmærksom på, før du kan gå i gang med malerullen. Generelt bør du altid klargøre den pågældende facade, før du går i gang.

Muren skal rengøres med en blød kost eller børste og efterfølgende renses over med vand. Dermed undgår du at male oveni en masse skidt og snavs, hvilket kan gå udover resultatet og holdbarheden. Hvis muren er meget beskidt og fuld af gamle malerrester, kan du også med fordel bruge en højtryksrenser. Er facaden meget afskallet, bør du også grunde, før du maler.

Mal på en tør facade

Det er også vigtigt, at murværket er tørt både indvendigt og udvendigt, før du går i gang. Hvis du har en helt ny mur, vil den typisk indeholde en hel del vand. Derfor er det en god hovedregel, at du bør vente to år, før du bruger facademaling.

En ældre mur vil typisk have nogle skader. Dem bør du udbedre med mørtel, før du går i gang med malerarbejdet. I videoen her kan du få se, hvordan du konkret bærer dig ad med facademalingen. Eksperten fra HC Farver bruger Jotun Premium Mur, som vi også anbefaler, til malerarbejdet.

Vælg den rette facademaling

Der findes som nævnt enormt mange muligheder, når det gælder facademaling. Det er dog bestemt ikke ligegyldigt, hvilken type facademaling du vælger. Du skal naturligvis først og fremmest bestemme dig for en farve.

Langt de fleste former for maling til facader, kan dog tones i et have af forskellige farver. Du kan altså både gøre huset gult, rosa, hvidt eller gråt. Det er helt op til smag og behag. Generelt er lyse nuancer dog bedst til at skjule eventuelle skader og fejl i murværket.

Vælg den rette maling til den rette facade

Dernæst skal du sørge for at vælge en maling, som passer til den behandling, facaden tidligere har fået. Det kan nemlig kræve forskellige typer maling, hvis facaden eksempelvis tidligere har været malet, vandskuret, kalket eller andet.

Det kan også være, at muren er ubehandlet. Det kræver også et specielt forarbejde og type af facademaling. Hvis du eksempelvis skal male en facade af murværk, er det afgørende, at malingen er diffusåben. Det betyder, at fugt ikke indkapsles i muren, men kan trænge ud gennem malingen. Hvis fugten indkapsles, kan det skabe frostsprængninger og få malingen til at skalle af. Malingen skal naturligvis også være vandtæt, så regn ikke kan trænge ind.

Kig efter holdbarhed

Maling er en stor omkostning. Derfor bør du også kigge på holdbarheden. God facademaling som Jotun Premium Mur kan holde mindst 10 år. Derfor får du altså meget for pengene og slipper for at skulle finde malerrullen frem igen i den nærmeste fremtid.

Sidst men ikke mindst, skal du tænke over, hvilket udtryk du gerne vil have din facade får. Her skal du vælge, om du er til det helmatte eller maling med en smule glans.

Læs også om: epoxymaling, kalkmaling test, radiator, maling test, glasdøre guide

10 kommentarer

Skriv en kommentar

seventeen − seven =