Forbrugermagasinet er uafhængigt og læser orienteret. Vores indhold er kommissionsbaseret og gratis for alle. Læs mere
Forbrugerliv

5 gode råd til at finde den bedste sovepose

sovepose

Denne artikel er skrevet i samarbejde med friliv, som er eksperter i soveposer og udstyr til friluftslivet.

Skal du på festival, ud i minusgraderne eller bare på sejderlejr? Så har du brug for den helt rigtige og bedste sovepose til at sikre en god nattesøvn, så du er frisk og udvilet til at de strabadser du end måtte møde. Der flere ting du skal tage højde for inden du beslutter dig for at købe en sovepose. Vi har samlet 5 råd, der kan hjælpe dig på vej i beslutningen.

  1. Dun, syntetisk eller fiber?

Grundlæggende findes der 3 typer populærere materialer når det gælder soveposer med hver deres fordele. Den første er dun. Fordelen med dun er at den fylder lidt og vejer betydeligt mindre end fibersoveposer. Det kan være en stor fordel, hvis du skal ud og gå langt. Der kan være et helt kilos forskel når der er tale om en vintersovepose i forhold til en dunsovepose.

Jo mere dun, der er i soveposen jo bedre kvalitet og varmere er soveposen. Man beregner denne kvalitet i Fill power på engelsk. Eksempelvis 600 Fill power.

Fordelen med en syntetisk sovepose er at den ikke absorbere vand, hvilket gør den til et smartvalg, hvis man skal ude i våde forhold. Samtidig er de meget billigere end dun.

Fordelen med fiber er at de tåler fugt. Det gør fibersoveposerne til et perfekt valg til kano eller kajakturen. Fiber bevare strukturen og sin spændstighed når det bliver vådt. På den måde bevares evnen til at isolere.

  1. Sæson typer

Man skal tænke over bruge sin sovepose om sommeren, vinteren eller en helårssovepose.

En sommersovepose egner til temperaturer ned til ca. -1 grad og højere

En helårssommerpose egner til temperaturer ned til ca. -5 og højere

En vintersovepose egner til temperaturer til ca. -5 og derunder.

På soveposen kan man se temperaturvurderinger, således du kan se den minimale temperatur soveposen er designet til at kunde håndterer. Man skal dog tage denne vurdering med et gran salt, da der ikke findes en universiel metode til at angive det præcise tal.

  1. Længde på soveposen

Husk at se på hvor lang soveposen er, således den passer ideelt til din højde. Sørg for at soveposen er lang nok til at kunne trække over dit hoved. 20% af vores varmetab, sker fra hovedet. Derfor er det vigtigt du ikke går på kompromis her.

  1. Bredden på soveposen

De færreste kan lide at ligge klemt en hel nat. Derfor bør du også undersøge, hvor bred soveposen er, således du kan bevæge dig og ligger komfortabelt. Omvendt må soveposen heller ikke blive for stor, så den ikke holder ordentligt på varmen og fylder unødvendigt meget.

  1. Opbevar din soveposen korrekt

Langt de fleste opbevarer deres soveposen rullet og pakket sammen. Det fylder mindre. Problemet med dette er, at soveposen over tid vil miste dens evne til at holde på varmen, da isoleringen vil tage skade.

 

 

Anmeld

Skriv en kommentar

five × four =