Forbrugermagasinet er uafhængigt og læser orienteret. Vores indhold er kommissionsbaseret og gratis for alle. Læs mere
Forbrugerliv

Gartner tips til korrekt beskæring af æbletræer

beskæring-æbletræ

anlægsgartner-københavnNår sommeren står for døren, betyder det også, at vi for alvor kan komme ud i haven og nyde, at alle vores blomster, planter og frugttræer springer ud i fuldt flor. Men hvis væksten skal være lige så flot og omfangsrig næste år, er sommeren også årstiden, hvor du bør trække i arbejdstøjet.
Særligt hvis du er så heldig at have et æbletræ i haven, er det afgørende, at du sørger for at få træet beskåret i løbet af sommeren.

Det er dog langt fra ligegyldigt, hvordan du griber den opgave an. Der er dog ingen grund til bekymring, selvom du måske ikke har specielt grønne fingre. I samarbejde med gartnergottlieb.dk guider vi dig nemlig her igennem, hvordan du bedst får æbletræerne beskåret. Firmaet Anlægsgartner Gottlieb, der rummer over 50 dygtige medarbejdere, har stor erfaring inden for alle former for gartneri. Hvis du følger deres gode råd, kan du med garanti høste saftige og ikke mindst hjemmedyrkede æbler igen næste år.

Derfor skal æbletræet beskæres

Ligegyldigt om dit æbletræ er nyt eller har flere år på bagen, er det vigtigt, at få det beskåret ordentligt hvert eneste år. Det er nemlig vejen frem, hvis træet skal vedligeholdes, og den sunde vækst og gode høst skal fortsætte i fremtiden. Beskæringen handler altså ikke så meget om at klippe træet til af æstetiske årsager, som med andre træer. Nej – her er formålet ganske enkelt at skabe de bedste omstændigheder for, at træet kan give flere og bedre æbler.

ung-kvinde-klipper-æbletræ

Det vigtigt at få æbletræet beskåret ordentligt hvert eneste år, hvis du ønsker et frodigt æbletræ med mange lækre æbler.

Giv æblerne lys og plads til at gro

Men hvordan griber du så selve beskæringen an? Mange tænker formentligt, at det er en svær proces og lader derfor blot frugttræerne stå. Du kan dog trygt kaste dig ud i det, hvis du blot kender de få men vigtige grundregler. Først og fremmeste skal du huske på, at der altid skal være masser af lys og luft i træets krone, da det ellers kan være svært for æblerne at få lys og nærring nok. Hvis dit træ kun trænger til en let udtynding, bør du altså starte med nogle af de mange grene i kronen. Det gør du ved at beskære alle de knækkede og døde småkviste og grene omkring trækronen. Husk altid, at du kun må skære grene over i de vinkler, som de deler sig i, og at du aldrig må skære en gren midt over, da det kan gøre stor skade på træet. Der hvor du beskærer, vil der lynhurtigt opstå små nye skud, også kaldet vanris, som du skal sørge for hurtigt at få fjernet igen, så du ikke får en for tæt krone.

gartner-københavn-hjæl-til-æbletræer

Husk altid lys og luft i æbletræets krone.

Undgå mange små klip

Når du har fjernet døde grene, kan du gå videre til at tynde ud i meget tætte grene i kronen, som måske endda krydser hinanden. Herefter kan det være en fordel at målrette beskæringen de meget lodrette grene, da de typisk har større tendens til at knække end de vandrette, som også generelt bærer flest æbler.  Sidst men ikke mindst bør du fjerne alle de grene, der sidder i en forkert højde. Fælles for alle beskæringerne er, at du skal forsøge at holde dig til så få men effektive klip som overhovedet muligt. Det er altså bedre at klippe lidt større grene af ved deres basis end at finjustere en masse smågrene.

æbletræ-beskæring-af-anlægsgartner

Undgå mange smål klip i æbletræet.

Timing er afgørende

Udover selvom fremgangsmåden er det heller ikke helt ligegyldigt, hvornår du foretager beskæringen. Der er delte meningen om, hvornår det optimale tidspunkt for beskæring af æbletræer er. Det er dog altid en dårlig idé at kaste sig ud i det midt i blomstringsperioden i foråret. Vent derfor gerne med at gå i gang til juli, august eller september, da det vil give træet bedst mulige forhold til at danne nye blomsterknopper, der næste år kan blive til lækre æbler.

Du kan med god grund glæde dig til en ny sæson med smagfulde æbler direkte fra haven, når du følger disse simple tips til beskæring af æbletræer.

Henvisninger:

Anlægsgartner København

Anmeld

1 kommentar

Skriv en kommentar

3 + three =