Forbrugermagasinet er uafhængigt og læserorienteret. Vores indhold indeholder reklamelinks og gratis for alle.

Discover

Faldgruber når du handler brugt bil

artikel topbillede

artiekl topDet er altid spændende, at skulle ud at købe ny bil. Det er et nyt køretøj, som kører på en ny måde, ser ud på en ny måde, kan noget nyt, dufter anderledes, føles anderledes og generelt er en helt ny oplevelse. Du har nu mulighed for at vælge, hvad du egentlig har lyst til at køre rundt i. Var du glad for den gamle bil, eller vil du have noget helt andet? Skal den være mere sporty, eller skal den måske være endnu større end den gamle? Skal den have bedre sæder, eller skal den måske have varme i rattet? Du kan tage alt det, du elskede ved din gamle bil, med dig, og sige farvel til alt det, du ikke kunne lide ved den. Alt dette er både gældende, hvis du køber din bil fra ny eller som brugt. Der er dog altid en række ting, du skal være opmærksom på, når du køber ny bil – især når du køber den brugt. Så er den jo nemlig blevet kørt i før, haft andre ejere og er sikkert blevet udsat for lidt af hvert. Der er altså en bare en række ting, det er bedst have styr på, før du begiver dig ud i at købe en brugt bil. Hvis du skal ud at købe dig en brugt bil, er det derfor en meget god ide at læse med her.

Fordele ved at købe en brugt bil

Det skal naturligvis siges, før vi kommer for godt i gang, at der er rigtig mange fordele forbundet med at købe en bil brugt. Det er bedre for din økonomi, da en brugt bil altid vil være billigere end en ny bil – dog er det ikke bedre for din økonomi, hvis du køber dig en bil, der tilbringer mere tid på værkstedet end på vejene. Derudover er det godt for miljøet, i og med at genbrug altid er godt. Jo flere der køber biler brugte, jo færre nye biler vil der blive produceret, hvilket er godt for vores planet. Hvis du er miljøbevidst, bør du derfor overveje, om ikke din næste bil skal være brugt. Udover klima aspektet er det generelt meget normalt at købe en bil fra brugt, da ikke alle har råd til at købe en spritny bil. Statistikker viser faktisk, at folk oftere køber brugt bil end fabriksny bil. Det er altså meget populært at købe brugte biler, hvorfor det også er vigtigt, at du ved, hvad du skal være opmærksom på, når du køber din brugte bil.

Synede biler er ikke fejlfri

At en bil netop er blevet synet betyder ikke, at den er fejlfri – dette kan godt lede til misforståelser og fejlkøb. Biler kan nemlig godt klare sig igennem syn uden at være 100 procent fejlfri. Ved syn bliver der ikke tjekket, hvordan for eksempel bilens motor, kobling og gearkasse har det. Disse er alle elementer som er en stor fordel at have tjekket, før du køber bilen, og derfor er det faktum, at bilen har været til syn for nyligt, altså ikke nok.

Ved køb af brugte biler hos privatperson

Hvis du køber din brugte bil fra en privatperson, er det en meget god ide at aftale at mødes et sted, hvor der er god mulighed for at prøvekøre bilen. Det giver sig selv, at du skal undgå at se på bil i både regnvejr og mørke, da du selvfølgelig skal have de bedste forudsætninger for at kunne tjekke bilen for fejl. Eksempelvis lakkens tilstand kan være svær at finde fejl på, hvis det er for mørkt, eller det regner. Brug desuden gerne en tjekliste, når du tjekker bilen for fejl og mangler. Dem kan du finde diverse steder på nettet. Du skal lægge mærke til, om bilen lever op til beskrivelsen i den respektive annonce. Dette kan du gøre ved at kigge, men også ved at spørge ind til bilens tilstand og lignende. Spørg ind til ejerforhold, servicebog, skader og muligvis sælgerens generelle kendskab til bilen. Derudover er det vigtigt at spørge, om sælgeren kan dokumentere sit ejerskab til bilen – altså at han kan fremvise den originale registreringsattest. Derudover er det vigtigt at udfylde en slutseddel på bilen der handles med. En slutseddel er en slags kontrakt mellem sælger og køber, hvor man skriver bilens oplysninger ind, samt de fejl og mangler køberen måtte finde inden købet. Målet er at sikre sig, at sælger og køber er enige om handelsvilkårene, så man har bevis for, hvad man er blevet enige om ved handlens indgåelse hvis der senere opstår problemer. Der findes skabeloner på slutseddeler på nettet, som man frit kan hente på diverse sider. Eksempelvis på Tjekbil.dk.

Ved køb af brugte biler hos bilforhandler

Hvis du køber din brugte bil hos en bilforhandler, er der ligeledes en række ting, der er gode at være opmærksom på. Det er en rigtig god ide at lægge mærke til standen på alle de andre biler, du kan se hos den pågældende bilforhandler. Dette giver dig et praj om, hvad du kan forvente med den bil, du selv skal til at købe. Kig meget grundigt på bilen, og spørg igen ind til tidligere ejerforhold, servicebog, skader og sælgerens generelle kendskab til netop den bil, du ønsker dig. Det er desuden vigtigt, at du lægger mærke til, om bilen lever op til selve annoncen. Hvis du ikke selv er bilkyndig, så medbring en bekendt som har det til at hjælpe dig med at vurdere bilen og dermed give dig bedre forudsætninger for at forhandle prisen.

De vigtigste råd der kan gives

Om du køber din brugte bil hos en privat person eller en bilforhandler, er der altså nogle ting, der er vigtige, at holde øje med. Det er vigtigt at gennemgå bilen meget grundigt, og så er det alfa omega, at du prøvekører bilen. Altid altid altid prøvekør bilen, inden du køber den – og helst flere gange. Det er desuden en god ide at få en brugtbiltest, så du kender standen af bilen. Sidst men ikke mindst, er det utrolig vigtigt, at du er meget grundig, når du gennemgår din slutseddel. Der kan være mange fejl forbundet med en slutseddel. Det kan både være rigtige fejl, som ingen har lagt mærke til, men det kan også være fejl fra sælgers side, hvor han eller hun prøver at slippe afsted med at sælge en dårligere bil end lovet. Der er en række elementer, der altid som minimum skal indgå i en slutseddel, og det er vigtigt, at du ved, hvad disse elementer er. Når først du har skrevet under på din slutseddel, er der intet at gøre, og du hænger derfor på din nye bil – ligemeget om du ikke får det, du var blevet lovet. Det er altså vigtigt, at du ved, hvad du skriver under på.
Følger du disse råd og din sunde fornuft ved brugtbilhandel, skal du nok få glæde af den bil du beslutter dig for at købe. Ellers er der ikke mere at sige end, at du skal nyde din ‘nye’ bil!

Skriv en kommentar

13 − two =