Forbrugermagasinet er uafhængigt og læserorienteret. Vores indhold indeholder reklamelinks og gratis for alle.

Bolig og fritid Byggeri Haven

PRISTJEK: Hvad koster flisesand?

Fej flisesandet mellem fliserne

flisesandNår vi snakker sten, findes der formentligt ikke en finere og mere raffineret variant end flisesand.

Priser på flisesand

Der er rig mulighed for at finde leverandører på nettet, du kan bestille flisesand hos. De fleste kan endda levere lige til din kantsten. Der er dog stor forskel på, hvad regningen lyder på fra sted til sted.

Derfor er det også utroligt nemt at gå i en dum fælde og komme til at betale for meget. Det er nemlig muligt at finde flisesand til yderst fornuftige priser. Det kræver bare, at du bruger lidt tid og energi på at finde det bedste tilbud. Og hvem vil ikke gerne spare lidt penge, så der bliver råd til meget mere af alt det sjove?

PRISTJEK

Forhandler Mængde Pris Fragt
1. Havehandel.dk 1000 kg. 695 kr. Gratis Til butik
2. Gruslevering.dk 1000 kg. 750 kr. Gratis (eller 39 kr. med expresslevering) Til butik
3. FC Beton 1000 kg. 744 kr. Fra 440 kr. Til butik
4. Maxibag 1000 kg. 869 kr. Gratis Til butik
5. Frishop 1000 kg. 999 kr. Gratis Til butik

Fortaget d.25.02.2021.








Hvad er flisesand?

Flisesand går ofte også under navnet fugesand, men her er altså tale om det samme materiale. Flisesand er også kendt som hvidt sand på grund af sin lyse farve. Det består af tørret kvartssand, og sandkornene er mellem 0,002 mm og 0,2 mm tykke. Det betyder altså, at det har et meget lille tværsnitsareal.

Det gør det ideelt til byggeprojekter, hvor der skal fuges eksempelvis mellem fliser. En anden unik egenskab ved fugesand er, at det er et enormt stærkt materiale. Derfor størkner det heller ikke, hvilket gør det muligt altid at ændre på sit arbejde. Grunden til at det ikke størkner er, at regnvand ikke rigtigt kan sive ned i det stærke sand.

Vi kender det fra vores ture til stranden om sommeren og fra sandkassen, hvor børn og barnlige sjæle kan bygge flotte sandslotte med det. Sand kan dog bruges til meget mere end det. Faktisk kommer det også i et væld af forskellige udgaver med vidt forskellige formål og egenskaber.

Sand kan nemlig også være et uundværligt materiale, hvis du står over for et større eller mindre belægningsprojekt. Her kan flisesand simpelthen gøre hele forskellen. Det kan i sidste ende være den lille detalje, der gør, at du når i mål og skaber et resultat, der holder.

Sådan håndtere du flisesand

Fordi sandkornene er så små, vejer flisesand næsten heller ingenting. Det gør det utroligt let at arbejde med og flytte rundt på.

Hvor meget flisesand skal du bruge?

Det kan være rigtigt svært selv at vurdere, hvor meget flisesand du har behov. Uanset om du skal anlægge en terrasse, en ny indkørsel eller en gangsti, har du brug for flisesand.  Mængden afhænger dog helt af, hvilken type belægningssten eller fliser du bruger. Jo mindre belægningssten du bruger, des flere fuger vil der naturligvis også være. Men hvordan sikrer du så, at du ikke får bestilt for lidt flisesand hjem? Eller at du ikke smider penge ud ad vinduet på en al for stor ordre?

En god regel at huske på er, at der typisk skal bruges

  • 3 kg fugesand pr. kvadratmeter belægning.

Igen skal du dog her have in mente, at det altså også afhænger af stenenes størrelse.

Hvad kan flisesand bruges til?

Men hvad er det så helt konkret, du kan bruge flisesand til? Ja, det fremgår naturligvis i høj grad af navnet. Det gælder, uanset om du kaldet det flisesand eller fugesand. Sandet bruges nemlig typisk til at komme mellem fugerne på eksempelvis fliser. Står du og skal til at anlægge en ny terrasse, en flisebelagt gangsti eller en indkørsel?

Så skal du altså bruge flisesand, hvis du vil nå godt i mål med projektet. Det er sandkornenes størrelse, der gør dem så eminente til at fuge tæt, så fliserne bliver på deres plads. Det fine sand sørger dog ikke bare for at holde fliserne i deres rette position.

Det får hvide flisesand giver også et rigtigt flot visuelt udtryk. Det er altså både dekorativt og funktionelt. Flisesand bruges dog også til en række andre formål end bare lige fugning. Det bruges nemlig blandt andet også på beachvolleybaner. Generelt er der tale om et meget alsidigt materiale, som rummer et væld af gode egenskaber. Og dem kan du få stor gavn af, hvis du forstår at udnytte dem korrekt.

Fjern alger og ukrudt med flisesand

Vil du fuge mellem dine fliser på terrassen eller i indkørslen med flisesand? Så sørger du ikke bare for, at fliserne ikke rykker sig. Du får også et effektivt middel mod uønskede ukrudt. Det har nemlig tendens til at pible frem mellem fliserne i vildskab.  Og det kan være svært at følge med til at få det fjernet. Flisesand virker mod ukrudt, fordi det er et stærkt materiale, der ikke lader regnvand sive ned i jorden.

Dermed dannes der et meget tørt klima omkring fliserne. Det giver dårlige vækstbetingelser for det genstridige ukrudt. Du kan altså spare masser af tid og energi, som du ellers ville bruge på at fjerne ukrudt manuelt.

Fordelene stopper dog ikke der. Flisesand kan nemlig også være effektivt i kampen mod alger. De dukker ofte op og skæmmer udseendet af dine fliser. Det er flisesandets skarpe kanter, der gør det muligt at fjerne algerne fra dine belægningssten. Det kræver dog, at du har god tålmodighed og er villig til at få lidt sved på panden. Algerne fjernes nemlig ved at feje flisesandet frem og tilbage igen og igen over områderne med alger. Og der skal altså rigtig mange kræfter til, før algerne forsvinder helt. Det er dog en billig og mere miljøvenlig løsning end brug af kemikalier, som mange af os ellers tyer til.

Hvordan bruger du flisesand?

Når du skal anlægge en fliseterrasse eller et andet område med fliser, er der naturligvis en længere proces, du skal igennem. Det kræver nemlig både udgravning og et solidt bundsikringslag på en vis tykkelse. Især hvis du vil sikre et solidt og stabilt resultat, der holder i mange år frem.

Her vil vi dog tage dig i hånden, når det gælder selve fugningen mellem fliserne, hvor du altså skal bruge flisesandet. Fugningen er sidste skridt i processen, når du har lavet en god bundsikring og lagt fliserne.

Her starter du med at blande flisesandet godt med en skovl, så sandkornene bliver fordelt. Det kan du eventuelt gøre i en stor spand. Herefter hælder du rigeligt flisesand ud over den belægning, du skal fuge mellem. Næste skridt er, at du skal i gang med at feje flisesandet ned i fugerne. Her er det helt afgørende, at du fejer både diagonalt og lige på fugerne.

Så opnår du den bedst mulige fugefyldning. Her opnår du uden tvivl det bedste resultat ved brug af en vibrator. Når flisesandet er fejet ud i fugerne, skal du kontrollere, om der er fyldt godt nok op i fugerne. Det gør du nemt med en spartel. Spartlen kan kun presses få millimeter ned i fugen, hvis den er fyldt tilstrækkeligt op. Dernæst skal du renfeje belægningen med en blød kost. Dermed får du fyldt de sidste fuger ordenligt op, og resten fejet væk.

Hvad gør du så med overskydende flisesand?

Hvis du har mere flisesand tilbage, skal du sørge for at opbevare det i en tillukket beholder. Det skal også stå tørt. Du får nemlig brug for det igen til løbende efterfyldning. Det er svært at sige, hvor ofte du skal efterfylde dine fuger. Hold dog øje med det, og gør det hellere for meget end for lidt. Dermed kan du bevare et smukt resultat med fliser, der bliver, hvor de skal.

Få fat i det rette sand

Først og fremmeste skal du selvfølgelig have helt styr på, hvad flisesand egentligt er. Overordnet er sand en jordtype, der består af partikler. Typisk har sand en diameter på mellem bare 0,002 og 2 mm. Derfor er det altså et meget fint materiale. Sand aflejres typisk fra ældre bjerge via vind, vand og is, som kan transportere sandet over lange afstande.

Men sand er som bekendt ikke bare sand. Der findes en række forskellige afarter, som har hver sine unikke egenskaber. Når du skal i gang med et byggeprojekt, er det derfor helt afgørende, at du får fat i det rette sand. I hvert fald hvis du vil se gode resultater.

Sand bruges ofte i forbindelse med belægning. Sandets bæreevne afhænger dog både af sandets form og størrelse. Kantede sandkort, som du blandt andet finder ved støbesand, har eksempelvis en bedre bæreevne end runde sandkorn. Derudover findes der også det, man kalder almindeligt sandkassesand, strandsand, vasket sand, murersand, brolæggersand, filtersand og meget mere.

Derfor kan det også være lidt svært selv at finde ud af, hvilken type sand, du skal bruge til netop dit projekt.

3 typiske leveringsformer

  1. Enten kan du bestille sandet i en såkaldt bigbag. Her får du en stor pose, der rummer 1 ton flisesand. Den kan du gemme og bruge til at opbevare det det sand, som du får brugt.
  2. Du kan også få det leveret i løs form som tiplæs, hvor det enten bliver aflæsset eller aflæsset med grab.
  3. Du kan også bestille et helt vognlæs med hænger, hvis du har brug for meget store mængder.

Generelt sparer du penge ved at købe store mængder. Hvis du skal bruge meget flisesand, gør du altså klogt i at bestille det hele på én gang. Prisen afhænger også meget af, hvor i landet du bor. Det kan ganske enkelt være dyrere at levere til nogle landsdele end andre.

Læs også om: Facade og murmaling, Epoxymaling, Kalkmaling test, Radiator, Maling test, Glasdøre guide

1 kommentar

Skriv en kommentar

3 × one =