Hvilket gaskomfur du skal gå med for at få mest for pengene og som er bedst i gaskomfur test?
Der findes et væld af muligheder på markedet i forskellige prisklasser. Heldigvis kan du læse med her i artiklen og blive lidt klogere. Her har vi nemlig samlet tre gode bud på gaskomfurer, der alle har fået gode anmeldelser af både brugere og eksperter.
1. Electrolux EKK605AOW gaskomfur
- ✅ Populært blandt brugerne
- ✅ 4,8 stjerner ud af 5 hos WhiteAway
- ☀️Energiklasse A
Med gaskomfuret her får du masser af kvalitet til en pris, hvor de fleste kan være med. Her får du alle de funktioner, som du har behov for i dagligdagen. Gasblussene kan yde helt op til 3800 watt. Dermed kan du lynhurtigt komme i gang med madlavningen. Selve ovnrummet rummer 72 liter, så der er god plads, også når du laver mad til den helt store flok. Der følger desuden både en bradepande, to bageplader og en rist med i købet. Det hele kan opbevares i den indbyggede magasinskuffe, når det ikke lige er i brug.
Specifikationer:
- Energiforbrug/konventionel varme: 0,95 kWh
- Energiforbrug/varmluft: 0,90 kWh
- Energiklasse: A
- Kapacitet i ovnrum: 72 liter
- Højde: 850 mm
- Bredde: 939 mm
- Dybde: 600 mm
2. SMEG C6MX8 gaskomfur
- ✅ 9 ud af 10 stjerner fra kunderne
- ☀️Energiklasse A
Med komfuret her fra SMEG får du noget af det smarteste inden for hvidevarer til køkkenet netop nu. Modellen har et moderne design og er samtidig enormt funktionel. Selve gasblussene virker upåklageligt. Det forreste venstre blus kan endda yde helt op til 4000 watt, hvilket er uhørt højt. Komfuret kan desuden indstilles til både flaskegas, bygas og naturgas efter behov. Den elektriske ovn har en kapacitet på 68 liter, hvilket er rigeligt til en standard husholdning.
Specifikationer:
- Energiforbrug/konventionel varme: 0,99 kWh
- Energiforbrug/varmluft: 0,89 kWh
- Energiklasse: A
- Kapacitet i ovnrum: 68 liter
- Højde: 880 mm
- Bredde: 598 mm
- Dybde: 598 mm
Til elgiganten.dk/gaskomfur
Video fra youtube om produktet:
3. SMEG C9GMX9 gaskomfur
- ✅ Utallige gode brugeranmeldelser
- ☀️Energiklasse A
Hvis du ikke vil gå på kompromis med noget i køkkenet, skal du vælge komfuret her fra SMEG. Her får du nemlig det ypperste inden for gaskomfurer. Modellen har først og fremmeste en elektrisk ovn med en kapacitet på hele 115 liter. Du kan altså nemt tilberede et kæmpe festmåltid. Selve gasblusset sikrer fuld kontrol i køkkenet. Du skifter nemlig let som en leg mellem forskellige temperaturer. Du får desuden hele 6 kogefelter. Derfor er det det oplagte valg til et hjem med over fem personer.
Specifikationer:
- Energiforbrug/konventionel varme: 1,10 kWh
- Energiforbrug/varmluft: 1,19 kWh
- Energiklasse: A
- Kapacitet i ovnrum: 115 liter
- Højde: 880 mm
- Bredde: 898 mm
- Dybde: 598 mm
Hvad er komfurets historie?
Det giver sig selv, at vi naturligvis ikke altid gennem tiden har haft mulighed for at lave mad over hverken gas eller el. Førhen skulle der alternative løsninger til for at varme maden op. Helt tilbage til antikkens Rom ved vi, at der blev lavet mad i lukkede ildsteder. Da vi nåede frem til Middelalderen begyndte åbne ildsteder dog at vinde frem. Her hang gryderne fra en justerbar krog over gløderne.
Kød kunne også placeres på en rist over varmen og roteres på et spyd. Dermed kunne kvinderne sørge for at maden stod på bordet, når husbonden og karlene kom ind efter en lang og hård dags arbejde. Åbne ildsteder blev brugt helt frem til slutningen af 1800-tallet.
I slutningen af 1800-tallet skete der lidt af en revolution inden for madlavning. Her kom støbejernskomfuret nemlig til. Det var Benjamin Thompson, der var greve af Rumford, der var ophavsmanden. Han opfandt nemlig et støbejernskomfur, som kunne fyres med enten træ eller tørv.
Komfuret var opbygget med mange små fyrsteder i en muret opbygning. I disse fyrsteder kunne gryder placeres. Selve forbrændingen kunne reguleres med spjæld. Komfuret var endda også udstyret med ovn. Røgen fra komfuret blev ledt væk fra køkkenet gennem en skorsten. Særligt i det 19. århundrede blev komfurer af støbejern meget udbredte.
Selvom støbejernskomfurer var populære, var de også lidt besværlige at tænde op i og anvende. Derfor så et kærkommen alternativ dagens lys i 1915. Her begyndte man nemlig at kunne købe primusapparater. Efter 1. verdenskrigs afslutning var det nemlig blevet nemt at få fat i petroleum. Dermed blev apparaterne populære, da det blev nemmere end nogensinde før lige at tænde for et enkelt kogeblus for at lave en kande kaffe. Da den næste verdenskrig ramte, blev det nærmest en nødvendig at spare ved at bruge primussen. Det gik dog udover varmen i hjemmet. Støbejernskomfuret blev nemlig også brugt som husets vigtigste varmekilde.
Gaskomfurer blev oprindeligt opfundet helt tilbage i begyndelsen af 1820’erne. Blandt andet briten James Sharp udtog et patent på et gaskomfur i 1826. i 1836 startede han så sin egen fabrik. I starten var der dog tale om eksperimenter, som ikke rigtigt vandt indpas hos den brede befolkning. Et gaskomfur blev siden fremvist på Verdensudstillingen i London 1851 og vandt efterfølgende større indpas i England.
Folk begyndte er se fordelen ved at kunne afbryde varmen efter behov for dermed at spare penge. De gamle jernkomfurer havde udtjent deres værnepligt og blev erstattet verden over at de smarte nye og effektive gaskomfurer.
I 1970’erne skiftede en del danskere gaskomfuret ud med en elektronisk udgave. Mange har dog også valgt at holde fast i gassen, da fordelene er mange – især hvis man er madentusiast.
Hvad er et gaskomfur?
Når du skal vælge et komfur til dit køkken, skal du grundlæggende vælge mellem et gaskomfur eller et elkomfur. Det kan virke åbenlyst, hvad forskellen er. Hvis du vil have en mere indgående forståelse for de to modeller og deres egenskaber, bør du dog læse med herunder. Grundlæggende er et gaskomfur et komfur, som opvarmer gennem afbrænding af gas. Gassen kan enten være flaskegas eller indlagt bygas eller naturgas.
Gaskomfuret kan være udstyret med enten en tilhørende gasovn eller en elektronisk ovn. Faktisk er ovnen oftest elektronisk. Det unikke ved gaskogeplader er, at de giver mulighed for at skifte temperatur meget hurtigt. Derfor bliver gaskomfurer i høj grad også brugt i professionelle køkkener. Du kan dog sagtens også bruge dem hjemme i privaten, hvis du bare gerne vil gøre den daglige madlavning til en leg.
Fordele og ulemper: Bør du vælge et gaskomfur eller et elkomfur?
Er du i tvivl, om du bør gå med et gaskomfur eller et elkomfur? Der er uden tvivl fordele og ulemper ved begge. For at gøre beslutningen lidt lettere for dig, opstiller vi her de væsentligste plusser og minusser ved begge.
Fordele ved et gaskomfur
Den helt store fordel ved gas er, at du kan styre temperaturen uhørt præcist. Gas gør det nemlig muligt at skifte mellem forskellige temperaturer lynhurtigt. Du slipper altså nemmere for, at vandet med kartoflerne koger over, eller at din bøf får for meget. Derfor vælger mange professionelle kokke også at gå med gas. Samtidig kan du også varme en pande eller en gryde op langt hurtigere, end du kan med el. Du sparer altså værdifuld tid i hverdagen.
Passer til alle typer gryder og pander
En rigtig god ting ved et gaskomfur er, at du ikke behøver udskifte dine gryder og pander. Du kan nemlig bruge alle typer udstyr over et gasblus. Det gælder altså både pander og gryder af stål, aluminium og kobber. Størrelsen på gryderne har heller ikke samme betydning, som ved et elektrisk komfur. Flammernes størrelse kan nemlig justeres til at passe til grydens omfang. Du får dog altid den mest sikre og effektive madlavning, hvis du tilpasser kogegrejet til blussets og flammernes omkreds.
Et klimavenligt valg
Dit valg af komfur er bestemt ikke ligegyldigt for det aftryk du sætter på miljøet. Ifølge Idenyt.dk er gaskomfurer nemlig langt mere miljøvenlige end andre former for opvarmning. Faktisk udleder produktionen af bygas og naturgas kun den halve mængde CO2 i forhold til produktionen af samme mængde el. Både by- og naturgas afgiver også primært vanddamp og kuldioxid ved afbrænding, hvilket er langt mere skånsomt for vores klode.
Godt for din økonomi
Udover at du skåner miljøet ved at satse på gas, skåner du også din pengepung. Økonomisk set er gaskomfurer nemlig et rigtigt godt valg. Det skyldes, at gas generelt er en billige brændstofskilde. Hvis du vil spare penge, gælder det altså om at satse på gas fremfor el.
Svigter aldrig
Det sker af og til at alt strømmen går i hjemmet. Dermed er det ikke muligt at tænde for lyset eller gøre brug af elektroniske apparater. Du kan altså heller ikke tænde for elkomfuret for at lave mad. Hvis du vælger et gaskomfur, står du dog aldrig med det problem. Du er nemlig ikke afhængig af strøm, når du satser på gas. Du får altså ikke meget stabilt og driftssikkert komfur.
Ulemper ved et gaskomfur
Der er uden tvivl flest fordele ved at vælge et gaskomfur. Der er dog også en enkelt ulempe, som du bør tage med i overvejelserne. Det er nemlig en smule besværligt at installere et gaskomfur. Der skal nemlig en autoriseret montør til.
Montøren skal endda være godkendt af gasselskabet eller autoriseret af et servicecenter. Det skyldes, at sikkerheden skal være i top, når man har med gas at gøre. Nogle gange indgår installationen i det tilbud, du får hos forhandleren. Hvis ikke kan du ofte få en kontakt eller forhandle dig frem til en god aftale. Du kan læse mere om reglerne for installation af el og brug af gasflasker her hos Sikkerhedsstyrelsen.
Fordele ved et elkomfur
Selvom gaskomfurer har mange fordele, vælger langt de fleste stadig et elkomfur. Og det med god grund. Der er nemlig også mange gode ting ved at benytte el. Her får du de væsentligste.
God mod pengepungen
De fleste bliver nødt til at tænke lidt over budgettet, når der skal købes nye hvidevarer til køkkenet. Hvis du er på udkig efter en billig løsning, er et elkomfur oplagt. Ofte vil det nemlig være en smule billigere end et gaskomfur. Det gælder især, hvis dit køkken ikke allerede er udstyret med gasledninger til et gaskomfur.
Enkel rengøring
Et elkomfur har glatte og jævne overflader. Der er altså ingen bump eller riller, der er i vejen, når der er rengøring på programmet. Derfor kan du hurtigt lige tage en våd klud og kører over kogepladen for at fjerne fedt og snavs efter madlavningen.
Sikkerhed i top
Hvis du har børn i hjemmet, skal sikkerheden omkring dit komfur naturligvis være i orden. Det gode ved et elkomfur er, at der oftest er et indikatorlys. Det viser, om kogepladen er varm eller ej. Dermed er det lettere at undgå ulykker. Du skal heller ikke bekymre dig om gaslækager.
Ulemper ved elkomfur
Den største ulempe ved et elkomfur er, at det tager længere tid at varme kogepladerne op og køle dem ned igen. Derudover kan det også være sværere at styre temperaturene og hurtigt lave et skift. Et elkomfur kræver også meget energi at have kørende. Det er hverken godt for miljøet eller din pengepung.
Hvordan skal et gaskomfur vedligeholdes?
Hvis dit gaskomfur skal holde i mange år, gælder det om at vedligeholde det ordentligt. Derfor skal du sørge for at holde dit komfur rent. Du skal først og fremmest sørge for at holde gasbrænderen ren. Det er nemlig den, der fordelen gassen jævnt.
Dermed fordels også varmen jævnt. Det kan ikke lade sig gøre, hvis gasbrænderen er tilstoppet. Du kan faktisk se på flammerne, om gasbrænderne trænger til rengøring. Hvis flammen er blå og brænder i en jævn ring, er der intet problem. Hvis flammerne derimod er gullige og brænder ujævnt, bør du overveje en rengøring.
Heldigvis kan græsbrænderen gå direkte i opvaskemaskinen. Nogle gange kan opvaskemaskinen dog ikke klare jobbet, hvis de er meget beskidte. Her kan du i stedet lede i køkkenskabet efter noget bagepulver. Det er nemlig genialt til at komme genstridigt snavs til livs med. Sådan lyder det i hvert fald ifølge Samvirke. Du lægger blot dine gasbrændere i en beholder med vand og 2 tsk. bagepulver og lad det ligge et par minutter. Dermed løsner skidtet sig effektivt. Du kan eventuelt skure resten af med en svamp. Skyld til sidst af med vand og tør grundigt af.
Hullerne, som gassen ledes op igennem, kan også stoppes til. Dem kan du dog nemt rengøre med et par piberensere. Hvis de er tilstoppede, er dit komfur nemlig ikke så effektivt, som det bør være.
Generelt når du rengør dit gaskomfur, skal du sørge for, at komfuret er helt slukket. Derudover skal gasbrænderne også være helt afkølede. Du må heller aldrig bruge skarpe genstande til at komme snavs og fedt til livs. Sidst men ikke mindst er det bedst at skure med en svamp eller mikrofiberklude.
Hvilket gaskomfur skal du vælge?
Det kan være lidt af en jungle at lede efter et nyt gaskomfur. For hvad skal du lægge vægt på i dit valg? Herunder giver vi dig en guide til nogle vigtige kriterier, du kan have med i dine overvejelser.
Hvilken type gas?
Først og fremmest skal du vide, hvilken type gas der er installeret hjemme hos dig. Gaskomfurer installeres nemlig med nogle specielle dyser, der passer til en bestemt type gas. Bor du i København eller i Aalborg skal du formentligt anskaffe dig et komfur, der er tilpasset bygas. Hvis du ikke kan få bygas, der hvor du bor, bør du undersøge, om der allerede er installeret naturgas.
I så fald skal du gå efter et komfur tilpasset naturgas. Ellers kan du kontakte dit forsyningsselskab og spørge, om der er mulighed for at få det installeret i din bolig. Hvis du hverken kan få bygas eller naturgas, er den sidste mulighed flaskegas. Her bliver flasken koblet til dit gaskomfur. I det tilfælde er der dog en masse sikkerhedsregler, du skal følge.
Ovn med gas eller el?
En anden ting, du skal tage stilling til, er, om du vil have et komfur med gas- eller elovn. Fordelen ved af vælge en ovn med gas er, at dit forbrug bliver mindre. Gas er nemlig billigere end el. Varmefordelingen er dog ikke lige så jævn som med el. Du kan oftest heller ikke få en varmluftsfunktion. Dermed kan det være svært at have flere plader i ovnen ad gangen. Hvis det er vigtigt for dig, bør du altså gå med el. I forhold til ovnen, skal du naturligvis også tænke over, hvor meget plads du har brug for. Kapaciteten i ovnrummet kan nemmere variere meget.
Gennemgang af ældre smeg model:
Er kun det bedste godt nok, når du går i køkkenet? Så bør du måske overveje at investere i et gaskomfur.
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine […]
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine […]
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine […]
[…] også: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine […]
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine test, AEG […]