Forbrugermagasinet er uafhængigt og læserorienteret. Vores indhold indeholder reklamelinks og gratis for alle.

Flere danskere kan fra tid til anden opleve, at deres internet er langsomt eller har svingende hastigheder. Det kan så tvivl om, hvorvidt du rent faktisk får det internet, som du betaler for. Heldigvis findes der flere online hastighedstest, hvor du kvit og frit kan teste dit bredbånd og få et øjebliksbillede af din hastighed.

Eksempelvis kan du hos AURA nemt teste din forbindelse ved hjælp af deres speed test app. Download den til din PC eller MAC, og mål din internethastighed med det samme.

HASTIGHEDSTEST

Det betyder tallene bag hastighedstesten

Når du har kørt en hastighedstest, kan du måske undre dig over, hvad tallene egentligt betyder. Er den målte forbindelse for lav, og hvad skyldes det i så fald?

En hastighedstest består altid af ét eller to tal, eksempelvis 1000/100 Mbit. Jo højere tallene er, jo hurtigere er din forbindelse og dermed hastigheden, som din data sendes med.

Det første tal er din downloadhastighed, og det andet er uploadhastigheden. Det betyder, at når du henter data, eksempelvis når du streamer eller hører musik, så downloader du. Omvendt uploader du, når du deler ting på din Instagram eller Facebook, eller overfører filer til dropbox eller andet.

Wi-Fi eller kabel?

Når du kører en internethastighed, er den hastighed du måler en test af, om routeren fungerer korrekt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at du som regel får målt en lavere hastighed på Wi-Fi, end hvis du kobler dit internetkabel direkte til computeren fra routeren.

Det skyldes, at dit Wi-Fi består af radiosignaler, der sendes fra din router ud til din enhed. De signaler bliver både svækket af signalforstyrrelser og faktorer som afstand til routeren.

Hvorfor er hastigheden lavere end jeg betaler for?

Hastighedstesten giver et her-og-nu billede af den internethastighed, som når ud til din enhed fra din router. Det anbefales derfor at teste hastigheden flere gange og på forskellige tidspunkter på dagen.

Dog er der en lang række elementer, som kan påvirke resultatet. Nogle af de typiske årsager til, at du får målt en lavere hastighed er:

  1. Antallet af enheder, der er tilsluttet netværket
  2. Computere og udstyr af ældre dato
  3. Din enheds Wi-Fi egenskaber

Oplever du gentagende gange, at din internethastighed er langsommere end det, du betaler for, så skal du kontakte din internetudbyder. De kan enten arbejde på at øge hastigheden til den retmæssige hastighed, eller ændre dit abonnement, så du kun betaler for den hastighed, du rent faktisk får.

Gode råd til en bedre internethastighed

De fleste tilgår internettet gennem en trådløs forbindelse, og flere har både computere, tablets og smartphones, som bruger det samme netværk. Hos AURA finder du en række gode råd, som kan forbedre din internethastighed.

AURA guider dig til et hurtigere og mere optimeret trådløst Wi-Fi.

Skriv en kommentar

four × three =