Forbrugermagasinet er uafhængigt og læserorienteret. Vores indhold indeholder reklamelinks og gratis for alle.

Bolig og fritid Byggeri Haven

Hegnspæle: Flotte stolper i træ, metal og jern (Guide)

Hegnspæle

Er du landmand eller bare dyreelsker? Så har du nok brug for hjælpemidler til at sørge for, at dine kvæg, heste, høns, får eller svin ikke slipper væk.

En afspærring kan også være nødvendig for at holde ubudne gæster ude. Her er et godt og stærkt hegn fuldstændigt uundværligt. Og for at kreere det, har du brug for hegnspæle i den bedste kvalitet. Det gælder uanset om du blot skal ramme din have ind, eller bruge det til dit landbrug. Der skal ordentlige hegnspæle til, hvis du skal være helt sikkert på, at hegnet efter hensigten. Hegnspæle er dog ikke bare hegnspæle. Der findes et utal af forskellige slags.

Når du skal montere et nyt hegn, er det vigtigt, at du overvejer, hvilket materiale du køber dine hegnspæle i. Det kan nemlig have stor betydning for holdbarheden og styrken. Det har naturligvis også noget at skulle have sagt i forholdt til hegnets udseende. Her gælder det om at vælge noget, der passer godt til det pågældende område.

Størrelsen på hegnspælene er også helt afgørende, både når det gælder højde og tykkelse. Du bør derfor undersøge dine muligheder grundigt, før du beslutter dig.  Først og fremmest skal du beslutte dig for typen af hegnspæle. Her er det mest populære hegnspæle af træ og metal, men også glasfiber og plast vinder frem. Vi fundet 4 gode modeller.

    1. Havehegnspakke med trådhavehegn

      havehegnDisse solide og meget rustikke hegnspæle med spidsede ender er udført af træ i god kvalitet. Det giver dem en helt fantastisk lang levetid. Du er altså garanteret et stabilt og stærkt hegn, som du kan glæde dig over langt ud i fremtiden. Her kan du vælge mellem flere forskellige længder, så du selv kan bedømme, hvor høje dine pæle skal være. Prisen er ligeledes yderst fair og endda med prismatch.

      Set hos 10-4.dk
    2. Metal hegnspæle – Holdbart materiale

      Vandrør HegnspæleEr du på udkig efter et billigt alternativ til almindelige trykimprægnerede hegnspæle, er disse vandrør et godt bud. Vandrørene er ideelle som mellempæle i indhegninger eller som afstivere af eksisterende trådnet. Her får du én pæl for bare 30 kroner stykket.

      Set hos 10-4 Byggecenter
    3. Hegnspæle i trykimpræneret træ

      Fyrretræ HegnspæleSidst men ikke mindst kan du også vælge disse klassiske hegnspæle i fyrretræ, som er trykimprægnerede og har spidsede ender. Du kan vælge hegnpælene her i en lang række forskellige højder og tykkelser. Dermed kan du finde den model, der passer bedst til dig. Du får 25 stk. fra 600 kroner.

      Set hos Byghjemme.dk

 

Hvad er hegnspæle?

Men hvad er hegnspæle så egentligt? Vi ved alle sammen godt, at et hegn skal afskærme et specifikt område. Det kan enten for at holde noget ude eller inde. Hegnspæle eller stolper fundamentet, der skaber et stærkt og solidt hegn. Her er tale om pæle, der stilles side om side ved at banke eller støbe dem ned i jorden. Dermed dannes et holdbart hegn.

Hegnpæle kommer i et væld af forskellige materialer. Derfor er det helt op til den enkelte at vurdere, hvad der passer bedst til et givent formål og den æstetik, du ønsker. Du kan blandt andet få hegnpæle udført i forskellige træsorter, metal, glasfiber eller jern. Alle sammen har de hvert deres unikke udtryk.

Køer bag et hegn

Særligt i naturområder er ordentlige hegnspæle og stolper nødvendige. Det er nemlig den eneste måde, du kan bygge et hegn, der holder langt ud i fremtiden. Derfor bør du aldrig gå på kompromis, når det gælder kvaliteten af hegnspæle.

Sådan laver du hegn af hegnspæle

Uanset om du skal lave et hegn rundt om din have eller afspærre et større markområde, er det oplagt at benytte sig af hegnspæle. Når du har valgt, hvilken type hegnspæl du ønsker at bruge, er det tid til det lidt mere hårde arbejde. Der er flere måder at gribe opsætningen af et hegn med hegnspæle an. Du kan vælge at grave hegnspælene ned i jorden. Reglen er at hegnspæle altid skal graves ned i frostfri dybde, hvilket svarer til 80-90 cm.

Generelt skal du sørge for at få dem gravet så godt ned som muligt, da hegnet ellers ikke bliver stabilt. Skal dit hegn være mere end 1,8 meter højt over jorden, bør du grave hegnspælene mindst en meter ned i jorden. Det er særligt vigtigt, hvis du anvender træpæle og egestolper. Dermed giver du nemlig træet mere jordkontakt, så det i mindre grad bliver udsat for råd og svampeangreb.

Her kan det særligt anbefales at bruge træsorter som eg, Robnie og Western Red Cedar, da de alle kan holde mellem 15 til 30 år. Hvis du ikke vil grave hegnspælene ned, da det er en meget opslidende proces, er der også en anden mulighed. Du kan nemlig også støbe et fundament til dine hegnspæle i stedet. Det kan være en fordel, hvis du gerne vil undgå jordkontakt, da det er mere skånsomt mod dine hegnsstolper.

Inden du går i gang med at støbe fundamentet, er det vigtigt, at du sørger for, at det bliver støbt stort nok. Det skal nemlig passe til dine hegnsstolper højde og størrelse. Du støber selve fundamentet ved at bore et hul eksempelvis med et pælebord, hvorefter du anbringer hegnspælen i hullet. Derefter hældes beton i hullet. Det er vigtigt, at der ikke kommer beton under pælen, da vandet ellers ikke kan løbe væk. Til et ekstra holdbart resultat kan det anbefales at anvende tørcement.

Ege Hegnspæle - 2. sortering

Uanset hvilken type hegnspæle du vælger, kan du få hegnpælene leveret direkte til din dør, uanset hvor i landet du befinder dig. Hvis du er I tvivl om, hvad der er den rette løsning for dig og dit indhegningsprojekt, kan du altid ringe til leverandøren for personlig og helt uforpligtende vejledning.

 

Læs også om: facade og murmaling, epoxymaling, kalkmaling test, radiator, maling test, glasdøre guide

Skriv en kommentar

1 + 3 =