Forbrugermagasinet er uafhængigt og læserorienteret. Vores indhold indeholder reklamelinks og gratis for alle.

Discover

Info om Tandproteser

tandprotese topbillede

tand topForskellige typer tandproteser

Tænderne har og vil altid have betydning for vores ve og vel. Hvis man har problemer med sine tænder, kan man ligesom hvis man har mistet en legemsdel få en protese. En protese til tænderne kaldes derfor en tandprotese og der er altid tale om en aftagelig erstatning for en eller flere tænder. På den måde kan man altid selv tage protesen ud, når man ønsker det. Der findes forskellige typer tandproteser. Der findes helproteser, dækproteser, delproteser og obturatorproteser. Helproteser erstatter alle tænderne i en kæbe og kaldes i dagligtale for gebis. En dækprotese hviler ovenpå de naturlige tandrødder og sidder eventuelt fast med nogle små tryklåse. Dette kalder man for en dæk- eller hybridprotese. Delprotesen erstatter, i modsætning til en helprotese, kun nogle tænder. Her kan man få en unitor, hvis protesen er fremstillet af et metalskelet, der sidder fast på de andre tænder. Obturatorprotesen fremstilles til mennesker, som enten har mistet en del af kæben i ulykker eller kræftoperationer. Denne slags protese er en længere tandteknisk arbejdsproces og er den mest komplicerede af tandprotesetyperne. Kom igang med  protese behandling der giver smilet tilbage.

Fremstilling af proteser

Tandproteserne fremstilles hos tandteknikere og tandlæger. Her laves der en gipsmodel ud fra et kæbeaftryk af gummen. Gipsmodellerne indsættes i en artikulator, som er en kunstig kæbe med kæbeled hvori man kan efterligne det naturlige sammenbid og tyggebevægelserne. Herefter kan prøve en voksprotese i munden på patienten, hvor de kunstige tænder sættes op i voksen. På den måde er det relativt ukompliceret af lave om på biddet, hvis de kunstige tænder ikke passer.

Hvad laves proteserne af?

Tandproteserne laves hyppigst i lyserødt akryl, for at give samme farve som tandkødet. På forsiden af protesen kan man efterligne små blodkar, så det gør det svært at skelne protesen fra det naturlige væv. Tænderne fremstilles i akryl eller porcelæn, som eventuelt kan forsynes med små guldindlæg eller guldkroner. Desværre kan nogle være allergiske overfor akryl, så derfor erstatter man akryl med polykarbonat. Unitoren består af en kromkoboltstål-legering, som støbes hos en tekniker.

Skriv en kommentar

fourteen + 12 =