Forbrugermagasinet er uafhængigt og læser orienteret. Vores indhold er kommissionsbaseret og gratis for alle. Læs mere
Forbrugerliv

Isolering: Derfor skal du sikre dit hus mod varmetab

tømrer kolding

Med hjælp fra tømrermester Finn Vesterholm, som siden 1987 har beskæftiget sig med isolering af huse, kommer vi denne artikel ind på vigtigheden af god isolering. 

Hvad end du er i gang med at bygge nyt eller bor i et ældre hjem, er det afgørende at have fokus på ordentlig efterisolering. Isolering er nemlig vejen til et godt og varmt indeklima og ikke mindst en lavere varmeregning. Under både nybyggeri og renovering er isolering det sted, hvor der er absolut mest at spare, hvis arbejdet udføres ordentligt og med de rigtige materialer.

Hvad gør isolering?
Hovedformålet med isolering er at holde på varmen, så du slipper for spild og en unødig høj varmeregning. Isoleringsmaterialet går ganske enkelt ind og stopper luften udefra, så den ikke slipper ind i hjemmet. Tabet af varme sker, når varmen fra boligens inderside ledes til den kolde ydremur, men ved at isolere konstruktioner i hjemmet ordentligt, kan processen stoppes ved at svække evnen til varmeledning. Og det er altså ikke kun for din egen pengepungs skyld, at du skal huske isoleringen. Ifølge Bygningsreglementet er der nemlig helt specifikke krav til, hvor meget energi der må bruges på vand, varme, ventilation og kølning, og hvordan du opnår acceptable sundhedsmæssige forhold i din bolig og undgår, at der dannes fugt og kondens. Der er flere forskellige måder, hvorpå din bolig kan miste varme, og derfor er det afgørende at rådføre sig med en ekspert eller et tømrerfirma, der kan vejlede til de rette materialer og isoleringsmuligheder for at opnå det bedste resultat og dermed besparelse.

Materialet gør en forskel
Det, der giver isoleringseffekten, er uden tvivl selve materialet. Hvor metal, glas og sten leder varme effektivt, er isolering udført i lette materialer, som sætter en mur op for varmen. Det er helt afgørende, at materialet holdes tørt. Våd isolering holder ikke på varmen, da vand leder varme langt bedre end luft. Derfor ligges der ofte et isoleringslag udenom for at beskytte mod denne uønskede fugt. Der er et væld af muligheder, når det gælder isolering, men ifølge tømmermester Finn Vesterholm, der har mange års erfaring med isolering og efterisolering af alle typer boliger, er det afgørende at kigge på et materiales værdi, når man skal bedømme dets evne til at holde på varmen. Værdien kaldes en lamdaværdi og måles ud fra watt pr. meter kelvin. Det kan virke forvirrende, men som forbruger skal du blot være opmærksom på, at vælge de materialer med de mindste værdier. Jo lavere værdier er, des bedre er isoleringsevnen. Det er blandt andet populært og anbefalingsværdigt at isolere med eksempelvis polystyren, mineraluld og celleglas, hvor værdierne er meget lave. Det vigtigste er, at du tager en god snak med din tømmermester om, hvilken løsning der er bedst for netop dit isoleringsprojekt.

En investering i velvære
Hjemmet er der hvor vi kobler af og bruger det meste af vores tid.  Ved at sænke energiforbruget med fornuftig isolering kan du lynhurtigt slippe for mange unødige bekymringer derhjemme. Du kan trygt falde i søvn om natten og vide, at du og din familie lever i et godt og sundt indeklima, hvor varmen ikke siver ud. Det giver i sidste ende både bedre livskvalitet og ikke mindst økonomisk overskud.

 

Kilder og henvisninger:

Bolius

Wikipedia

Finn Vesterholm, Tømrer kolding

Anmeld

Skriv en kommentar

twelve − five =