Forbrugermagasinet er uafhængigt og læserorienteret. Vores indhold indeholder reklamelinks og gratis for alle.

Husholdning Hvidevarer

Kølefryseskab test: Eksperternes TOP 3 bedste

kølefryseskab

Både et køleskab og en fryser er ikke til at undvære i hjemmet til opbevaring af fødevarer. Hvis pladsen er trang derhjemme, kan det dog være svært at få plads til begge. I så fald er et kombineret kølefryseskab der ideelle valg. Her får du nemlig begge dele i ét.

Denne kølefryseskab test gennemgår:

I denne artikel gør vi dig klogere på, hvorfor du bør vælge et kølefryseskab, og hvordan du vælger det rette. Samtidig giver dig en guide til modeller på markedet, som alle har fået gode anmeldelser i diverse testmagasiner.

1. Bosch KGN36VW35 kølefryseskab 1f3c6

  • ✅ Topscore på WhiteAway
  • ☀️ Energiklasse A+++

Bosch-KGN36VW35-kølefryseskab

Specifikationer
  •   Kølekapacitet: 237 liter
  •   Frysekapacitet: 87 liter
  •   Energiklasse: A+++
  •   Højde: 1900 mm
  •   Bredde: 595 mm
  •   Dybde: 580 mm

Med kølefryseskabet her fra Bosch får du det bedste fra begge verdner. Derfor er der også tale om en testvindende model. Selve køleskabet rummer hele 237 liter og har tre rummelige glashylder. Der er også en særlig hylde til frugt og grønt, så det holder sig frisk længere. Fryseren kan rumme 87 liter og er opbygget med tre gennemsigtige låger. Dermed har du altid et godt overblik over, hvad du har i gemmerne.

Til Elgiganten

2. Bosch KIS87AF30 integreret kølefryseskab 1f3c6

  • ✅ Topscorer hos Forbrugerrådet Tænk
  • ✅ Mange gode brugeranmeldelser
  • ☀️ Energiklasse A++

Bosch-KIS87AF30-Integreret

Specifikationer
  •   Kølekapacitet: 211 liter
  •   Frysekapacitet: 61 liter
  •   Energiklasse: A++
  •   Højde: 1775 mm
  •   Bredde: 560  mm
  •   Dybde: 550 mm

Med modellen her fra Bosch får du et kølefryseskab, der både er praktisk og miljøvenligt. Det er praktisk på grund af den overskuelige opbygning. I køleskabet finder du 5 hylder, hvoraf du kan justere 4 af dem i højden. Samtidig er der en smart skuffe, der giver den rette mængde fugt til frugt og grønt. I fryseren er der to skuffer samt en såkaldt BigBox. Her kan ekstra store frysevare opbevares. Miljøvenligheden kommer ind, da kølefryseskabet har fået energimærke A++.

Til Elgiganten – Se seneste pris 

 

3. Samsung RFG23RESL – Det ultimative kølefryseskab 1f3c6

  • ✅ Highscore på britiske wich.co.uk
  • ☀️ Energiklasse A++

Samsung RFG23UERS - Det ultimative kølefryseskab

Specifikationer
  •   Kølekapacitet: 396 liter
  •   Frysekapacitet: 124 liter
  •   Energiklasse: A+
  •   Højde: 1774 mm
  •   Bredde: 908 mm

Kølefryseskabet her fra Samsung er perfekt til familier på 3-4 personer. Her får du nemlig en del mere plads end ved andre modeller. Selve køleskabet har en kapacitet på hele 396 liter. Samtidig rummer fryseren 124 liter. Selvom der er tale om en stor model, befinder den sig i den gode ende af energiskalaen. Den har derfor også fået energimærke A+. Køleafdelingen har en smart ventilation, som sikrer en jævn køling på alle hylder. Du kan tilmed indstille temperaturen elektronisk. Kølefryseskabet er belyst indeni med smart LED-lys, der giver et godt overblik.

Til Elgiganten – Se seneste pris 

Video af produktet:

Kølefryseskab: Den ideelle løsning til det lille hjem

For at undgå for meget madspild i hverdagen er det helt afgørende, at vi kan køle og fryse vores madvarer. Optimalt har vi et køleskab dedikeret til opbevaring af alt fra mælk til pålæg og grøntsager, som vi bruger i hverdagen.

Samtidig har vi en fryser, hvori vi gemmer kød, brød og rester. Dermed kan vi altid lige tø noget op og få mad på bordet. Det er bare ikke alle, der har plads til et stort køleskab i køkkenet og en rummelig kummefryser i bryggerset. I mindre hjem kan det være nødvendigt at gå på kompromis. Her er et kølefryseskab en genial opfindelse. Dermed kan du nemlig slå de to funktioner sammen i ét, så du kun optager den halve plads.

Det er særligt smart, hvis du bor i lejlighed. Det kan også være du bor alene. I så fald har ud formentligt ikke brug for helt så meget plads til både køl og frys, hvorfor du nemt kan slå de to ting sammen. Dermed sparer du naturligvis også lidt penge ved ikke at skulle investere i mere end ét produkt.

Nogle vælger også et kølefryseskab, selvom de ikke mangler plads. Det er nemlig rart at kunne have lidt fryserplads i selve køkkenet, så du altid har frostvarer lige ved hånden. På den måde kan kølefryseskabet altså også fungere som et supplement til en større fryser et andet sted i boligen.

Sådan finder du det rette kølefryseskab

Er du på jagt efter et nyt kølefryseskab? Så ved du måske også, at det kan være lidt af en jungle. Der findes et utal af produkter på markedet. Derfor kan det også være svært at gennemskue, hvor du egentligt får mest kvalitet for pengene.

Før du køber, er der dog nogle ting, du med fordel kan gøre op med dig selv. Samtidig er der nogle væsentlige kriterier, du kan kigge efter, når du sammenligner modeller.  

Læg et realistisk budget
Inden du overhovedet går i gang med at lede efter et kølefryseskab, bør du kende dit budget. Dermed er der nemlig mindre risiko for, at du falder for noget, som du egentligt ikke har råd til. Det kan også være med til at fokusere din søgning en hel del.

Du skal dog sørge for at være realistisk. Med kølefryseskabe gælder det, som med så meget andet, at pris og kvalitet gerne hænger sammen. Det kan altså godt betale sig at kaste lidt ekstra kroner efter en god model. Dermed kan du også få glæde af den længere, end hvis du går får meget på kompromis med kvaliteten. Det er dog muligt at finde gode kølefryseskabe i prisklasse, hvor alle kan være med.

Vurder dit pladsbehov
En anden vigtig ting at overveje er selve størrelsen på kølefryseskabet. Først og fremmest skal du naturligvis gå efter en model, som du rent faktisk har plads til i dit køkken. Samtidig skal du også vurdere, hvor meget opbevaringsplads du har behov for.

Kølefryseskabe kommer nemlig i mange forskellige størrelser med forskellige kapaciteter. Der er altid mest kapacitet i køleafdelingen. Her kan du også kigge efter, hvor mange hylder og skuffer der er til rådighed.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du vælger følgende kapacitet på køleskabsdelen ud fra hustandens størrelse:

  • 1 – 2 personer: 100 – 150 liter
  • 3 – 4 personer: 150 – 200 liter
  • 5 eller flere personer: Over 200 liter

Gå den mest miljøvenlige vej
Et kølefryseskab bruger en del strøm. Det skyldes naturligvis, at apparatet kører hele tiden for at holde dine madvarer friske. Du kan dog selv gøre meget for at undgå at få en alt for stor strømsluger hjem i boligen.

Det gælder bare om at kigge efter energimærkningen. Ifølge Energistyrelsen bør du gå efter modeller i energiklasse A++ eller A+++. Det er nemlig dem, der bruger mindst energi. Det vil sige, at du kan spare en del på din elregning. Faktisk bruger vi danskere i gennemsnit 16 procent af vores strøm på køl og frys. Derfor er der altså meget at spare ved at tænke over energiforbruget.

Samtidig vil modeller i de bedre energiklasser også være mere skånsomme for miljøet. Miljøvenlighed er et vigtigt fokusemne for mange. Og du kan altså selv gøre noget aktivt ved at vælge fornuftige hvidevarer. Generelt er det dog lidt mindre miljøvenligt at vælge et kombineret kølefryseskab.

Der skal nemlig bruges mere energi for både at holde fryseren og køleafdelingen kold. Derfor anbefaler Energistyrelsen også, at man vælger separat køleskab og fryser, hvis det er muligt.

Overskuelig og smart indretning
Det skal være hurtigt og nemt lige at finde noget i køleskabet eller fryseren. Derfor har selve indretningen også meget at sige. Grundlæggende skal den passe til dine behov og madvaner. Spiser du meget frugt og grønt? Så skal kølefryseskabet selvfølgelig have god plads til det.

Her skal du kigge efter modeller med særlige skuffer til frugt og grønt. De kan nemlig sørge for at regulere fugten, så varerne holder sig friske længere. For mange kan det også have betydning, at der er god plads i døren til ting som mælk, ketchup og vandflasker.

Det kan også være et stort plus, hvis hylderne er justerbare. Dermed kan du selv indrette, som du ønsker. I fryseren kan det være værd at kigge efter transparente skuffer. Det gør det nemlig lettere at huske, hvor du gemmer hvad.

Kig efter indfrysningskapaciteten
Køber du ofte stort ind? Så skal du huske at kigge efter din frysers indfrysningskapacitet. Den fortæller nemlig, hvor meget mad fryseren kan fryse ned per døgn. Hvis du ofte køber store mængder kød eller andre ferske fødevarer, bør du altså gå efter en høj kapacitet.

Hvor mange funktioner har du brug for?
En sidste ting, du bør overveje er, hvor mange specielle funktioner du har brug for. I dag er der næsten ingen grænser for, hvad teknologien kan udrette. Derfor kan du også få kølefryseskabe med diverse smarte tilføjelser.

Det kan eksempelvis være en NoFrost-funktion. Den gør, at fryseren afrimer sig selv. Dermed slipper du altså for det hårde manuelle arbejde. Nogle modeller har også en særlig ventilator, som sikrer en jævn temperatur på alle hylder. En ekstra feature kan også være en elektronisk termostat. Det sikrer, at du kan indstille temperatur helt nøjagtigt. Jo mere lir en model har, des dyrere bliver den ofte også. Derfor skal du altså vurdere, hvor stor betydning det har for dig.

Køb en ældre model og spar

Når du skal have nye hvidevarer, tænker du måske automatisk, at du skal gå efter de nyeste modeller. Sådan behøver det dog ikke være. Faktisk kan det være store summer at spare, hvis du vælge en lidt ældre model. Samtidig behøver du ikke gå på kompromis med kvaliteten, selvom du ikke går efter det nyeste af det nye. Sådan lyder det i hvert fald ifølge Forbrugerrådet Tænk i en artikel fra januar 2019.

Mange modeller fra 2014-1016 er nemlig stadig på markedet i dag. Det gælder også flere, som tidligere har klaret sig godt i organisationens tests. Et kølefryseskab, der klarede sig godt dengang, vil stadig være godt i dag. Du kan altså roligt gå efter dem, hvis du vil spare lidt. Du skal dog være opmærksom på, at Tænk siden da har ændret sin måde at teste produkter på. Derfor kan du ikke sammenligne gamle tests af kølefryseskabe med de helt nye.

Guide: Sådan vedligeholder du dit kølefryseskab

Hvis dit kølefryseskab skal holde langt ud i fremtiden, skal du også passe godt på det. Derfor skal der regelmæssig vedligeholdelse til. Det gælder både af fryseren og køleskabet. I det følgende kan du blive klogere på, hvordan eksperter anbefaler, du holde begge dele vedlige.

Rengøring af køleskab

Det er helt afgørende at holde køleskabet rent. Det er nemlig den eneste måde, du undgår skadelige bakterier, som kan gøre dig syg. Det er dog ikke kun på grund af dit helbred, du skal smøre ærmerne op. Et rent køleskab har også betydning for, hvor meget energi der bruges.

Der skal nemlig mere energi til at køle et snavset køleskab. I sidste ende vil det altså kunne mærkes på din elregning, hvis du ikke får gjort ordentligt rent. En god hovedregel er, at køleskabet skal rengøres hver 2. måned. Du kan dog med fordel vaske en hylde eller to af løbende. Dermed bliver det heller ikke så stort et projekt, når du skal gøre hele køleskabet rent.

Ifølge Bolius kan du med fordel følge de nedenstående trin, når du skal gøre køleskab rent:

  1. Tøm først køleskabet helt for madvarer.
  2. Tag alle hylder og skuffer ud af køleskabet. Vask dem af i en smule opvaskemiddel. Alternativt kan du også bruge lidt universalrengøring til formålet.
  3. Vask derefter køleskabet grundigt af indvendigt og udvendigt. Her kan du igen bruge varmt vand og opvaskemiddel. Skyl efter med koldt vand. Brug gerne en mikrofiberklud.
  4. Tør køleskabets tætningslister godt af. Der kan nemlig sidde en masse genstridige madrester.
  5. Rens overløbshullet bagerst og nederst i køleskabet. Til det kan du bruge en piberenser eller vatpind.
  6. Har du mulighed for det, kan du også støvsuge kondensator-ribbene på bagsiden af køleskabet. Det kan nemlig have stor betydning for, hvor meget energi der bruges.️Afrimning af fryser
    En fryser skal naturligvis også holdes ren. Her er det vigtigste dog at sørge for at få fryserrummet afrimet. Den bruger nemlig mere strøm, jo mere rim der er i. Rimen kan også forhindre fryseren i at nå den korrekte temperautur på minus 18 °C. Det nedsætter nemlig fryserens evne til at køle. Faktisk viser det sig, at fryseren stiger en hel energiklasse, når der er 2 mm rim. Det vil altså sige, at den kan gå fra A+++ til A++. I forhold til elforbrug svarer det til en stigning på 20 procent. Der er altså rigtig god grund til ikke af springe afrimningen over. Men hvordan griber du det så an? Det har Bolius heldigvis lavet en nem guide til.
  7. Sluk fryseren og tøm den helt for alle madvarer. Du kan eventuelt opbevare frostvarerne i en køletaske med fryseelementer. Alternativt kan du stille dem i køleskabet med en masse isterninger.
  8. Åbn lågen, så temperaturen hurtigere begynder at falde. Mange frysere kan nemlig holde sin temperatur i op til 24 timer, når døren er lukket i tilfælde af strømafbrydelser.
  9. Tag proppen ud. Dermed kan smeltevandet løbet fra af sig selv. Du kan eventuelt sætte en balje under. Alternativt kan du lægge håndklæder ud under fryseren, så du undgår oversvømmelserne.
  10. Fjern nu den løse is, som du kan få væk med hænderne. Det gælder altså store klumper.
  11. Sæt så en skål med varmt vand ind i fryseren. Dermed fremskynder du optøningen. Du må ikke hælde det varme vand direkte ind i fryseren, da det kan skade den. Når vandet er blevet kold, skal du fylde op med noget nyt varmt.
  12. Når fryseren er rimeligt optøet, kan du begynde at skrabe isen fri. Her kan du bruge en skraber af træ som eksempelvis en palet eller ske. Du bør ikke hakke i isen med skarpe genstande. Undgå også at bruge en hårtørrer til at speede processen op. Det kan nemlig være farligt for både fryseren og dig.
  13. 7. Når du er færdig med at afrime, skal fryseren gøres rent. Her skal du bruge varmt vand med lidt opvaskemiddel. Fryseren har ikke godt af skrappere kemikalier. Du kan dog bruge universalrengøring, hvis den er meget beskidt. Sørg for at tørre fryseren af med en mikrofiberklud bagefter. Den skal være helt tør, før du tænder igen. Ellers kommer der lynhurtigt et nyt lag rim.

Sådan har vi udvalgt vores top 3 – Kølefryseskab test
I udarbejdelsen af denne guide, har vi hos Forbrugermagasinet ikke selv testet Kølefryseskabe. Vi har dog foretaget en grundig og dybdegående research hos flere eksperter og troværdige kilder. Grundlæggende bygger artiklen på resultater fra to store tests.

Den ene er foretaget herhjemme, mens den anden er fra Sverige. Herunder kan du læse mere om alle de forskellige tests. Dermed har du mulighed for at udforske dem nærmere selv.

Forbrugerrådet Tænk – Kølefryseskab test
Den anerkendte forbrugerorganisation Tænk er førende i Danmark, når produkter skal testet. Her er tale om en uafhængig organisation, som arbejder på at fremme bæredygtigt og socialt ansvarligt forbrug.

Tænk har senest i januar 2019 opdateret sin omfattende test af kølefryseskabe. I alt har organisationen testet hele 40 produkter i forskellige prisklasser. Produkterne er blevet bedømt ud fra blandt andet støj, funktion og forbrug af energi. Hele testen kan læses, hvis du er betalende medlem hos Tænk.

Råd og Rön – Kølefryseskab test
Den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön minder på mange måder om danske Tænk. Deres fornemmeste opgave er altså at hjælpe forbrugerne på vej til at spare tid og penge. Råd og Rön har i 2019 testet 25 skabsfrysere i forskellige prisklasser. De er blevet bedømt af en række eksperter i et laboratorium. De er blandt andet blevet bedømt ud fra kriterierne hurtighed, støj og præcision af temperaturer. Du kan læse deres kølefryseskab test her, hvis du er abonnent.


Læs også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine test, AEG vaskemaskine test, Siemens opvaskemaskine test, Siemens kombiovn test, Miele vaskemaskine

4 kommentarer

Skriv en kommentar

16 − fourteen =