Indhold
1. AEG T8DEM842E – Kondenstørretumbler
- ✅ Utallige gode brugeranmeldelser
- ☀️Energiklasse A+++
Tørretumbleren her fra Miele er perfekt til den store husstand. Med en kapacitet på hele 8 kg kan hele familiens tøj nemlig nemt blive tørret. Du får også en maskine med mange smarte funktioner.
Den har blandt andet sensorstyring. Det betyder, at en sensor måler fugten i tøjet, så den automatisk indstiller den passende tørretid. Derudover er det også en yderst miljøvenlig tørretumbler. Den har nemlig fået energimærke A+++.
Specifikationer:
- Årligt energiforbrug: 235 kWh/år
- Kondenseringsevne: A
- Tørrekapacitet: 8 kg
- Lydniveau: 66 dB(A)
- Energiklasse: A+++
2. Miele TDA 140 C NDS kondenstørretumbler
- ✅ Godt køb ifølge Forbrugerrådet Tænk
- ✅ Topscorer hos svenske Råd & Rön
Med modellen her fra Miele får du en effektiv tørretumbler med et enkelt design. Du får desuden også en garanti for velduftende vasketøj. Maskinen er nemlig udstyret med FragrenceDos, som også gør tøjet dejligt blødt.
Den har en kapacitet på 7 kg, hvorfor den passer godt til en mellemstor familie. Den har desuden en fantastisk tørreevne og er skånsom. Det skyldes den særlige tromle, som sikrer minimalt slid.
Specifikationer:
- Årligt energiforbrug: 494 kWh/år
- Tørrekapacitet: 7 kg
- Lydniveau: 63 dB(A)
- Energiklasse: B
- Højde: 580 mm
- Bredde: 595 mm
- Dybde: 580 mm
- Vægt: 51 kg
3. Bosch WTY88898SN kondenstørretumbler
- ✅ Anbefalet af britiske T3.com
- ☀️Energiklasse A+++
Går du op i at skåne miljøet? Så kan du med fordel vælge tørretumbleren her. Den har nemlig energimærke A+++. Det skyldes blandt andet, at den har en sensor, som bedømmer, hvor vådt tøjet er.
Dermed bruger den ikke mere energi end højst nødvendigt. Du kan altså tørre tøj med god samvittighed. Samtidig sparer du også på din elregning. Maskinen er rummelig med en kapacitet på 8 kg. Som en smart bonus kan den times, så den selv går i gang, når det passer dig.
Specifikationer:
- Årligt energiforbrug: 158 kWh/år
- Kondenseringsevne: A
- Tørrekapacitet: 8 kg
- Lydniveau: 61 dB(A)
- Energiklasse: A+++
- Højde: 842 mm
- Bredde: 598 mm
- Dybde: 634 mm
- Vægt: 55,9 kg
Historie: Opfindelsen der blev et must i enhver husholdning
Tørretumbleren er en opfindelse, der har vakt utrolig meget glæde i mange husholdninger verden over. Den har nemlig unægtelig gjort hverdagen noget nemmere. Faktisk er det for mange svært at forestille sig at skulle undvære den populære hvidevare. Før tørretumbleren blev alt vasketøj lufttørret. Man var altså afhængig af vind og vejr, når tøjet skulle tørres.
En regnbyge kunne hurtigt ændre ens planer om at få tørt og rent tøj på kroppen. Samtidig var det en langsommelig proces at vente på, at naturens kræfter fik ordnet det, som en maskine i dag kan klare på ingen tid.
Tørretumbleren har dog faktisk været til rådighed i over 200 år. I 1799 opfandt M. Ponchon fra Frankrig nemlig en version. Den var dog drevet ved håndkraft. Vi skal helt frem til starten af 1900-tallet, før vi begyndte at se elektriske tørretumblere, som vi kender dem i dag.
Tørretumbleren kom først til Danmark i 70’erne. Og selv da var den en luksus kun forbeholdt de få. I takt med at priserne faldt, og vi fik mere og mere tøj per person, blev tørretumbleren dog hurtigt mere udbredt.
I dag er den fast inventar i over hver andet hjem. Ifølge en undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik i 2018 har 54 procent af danske familier en tørretumbler i hjemmet. Procentdelen har været støt stigende de seneste fem år. Der er altså ingen tvivl om, at tørretumbleren er kommet for at blive.
Hvad er en kondenstørretumbler?
En tørretumblers formål er naturligvis at tørre dit tøj så hurtigt og skånsomt som muligt. En tørretumbler er dog ikke bare en tørretumbler. Overordnet er der nemlig to forskellige typer, du kan vælge mellem.
Det gælder en kondenstørretumbler og en tørretumbler med aftræk. Helt kort kan man sige, at den første tørrer tøj via kondensering af fugtig luft. På den anden side bruger en model med aftræk varm luft og ventilation til at klare samme opgave.
I det følgende afsnit går vi dog lidt mere i dybden med teknologierne og de konkrete forskelle på dem.
Kondenstørretumbler
En kondenstørretumbler tørrer tøjet med hjælp fra luft, varme og bevægelse. Tøjet bliver ganske enkelt tørt via en vedvarende gennemblæsning med varm luft. Den varme luft fjerner effektivt fugten fra tøjet i tumbleren.
Og det er den fugt, der bliver ledt hen til en såkaldt kondensator. Her mødes den varme luft med den kolde luft, som hele tiden strømmer gennem kondensatoren. Det får fugten til at blive omdannet til vanddråber. Dråberne samles i en vandbeholder, som sidder nederst på tørretumbleren.
På nogle modeller sidder beholderen øverst, hvor den er lidt nemmere at komme til. Uanset hvor den sidder, skal den dog tømmes efter brug. Hvis man har afløb i gulvet, kan vandet også føres direkte ud i afløbet via en slange. Det er også i kondenstørretumblere, du finder et såkaldt fnugfilter. Her bliver der samlet fnug efter hver tørring. Derfor skal det lige renses efter brug.
Tørretumbler med aftræk
Som navnet også antyder, er den anden type tørretumbler baseret på, at man har et aftræk. Her trækker tørretumbleren nemlig luft ind udefra, som opvarmes. Den varme luft tørrer så tøjet, mens det kører rundt i tumbleren.
Den varme og fugtige luft ledes bagefter ud i det fri igen gennem et aftræksrør eller -slange. I denne type tørretumbler sidder der ligeledes et fnugfilter indvendigt på døren, som skal renses efter brug.
Fordele og ulemper: Skal du vælge kondens eller aftræk?
Nu har du nogenlunde styr på, hvad forskellen på kondens og aftræk er. Spørgsmålet er dog stadig, hvad du bør vælge hjem til dig? Det er selvfølgelig en smags sag, hvad man foretrækker. Her har vi dog udvalgt nogle væsentlige fordele og ulemper ved begge typer. Og måske kan det hjælpe din beslutning lidt på vej.
Fordele ved kondens
En af de helt store fordele ved at vælge en tørretumbler med kondens er, at du kan placere den, hvor du vil. Du er nemlig ikke bundet af, at der skal være et aftræk til det fri i nærheden. Det kan nemlig tit være et problem, hvis du eksempelvis bor i lejlighed.
Du slipper også for at skulle til at bore store huller i væggen til aftrækket. Det kan også nemt blive dyrt og omfattende, hvis du på et tidspunkt skal have lukket hullet igen. Generelt er kondenstørretumblere også meget nemmere at installere end dem med aftræk.
Mere miljøvenlig
En anden væsentlig fordel ved kondens er det lavere energiforbrug. En kondenstørretumbler er simpelthen mere miljøvenlig end en med aftræk. Det skyldes det store varmetab, når man bruger aftræk.
Du kan altså med lidt bedre samvittighed smide tøjet i tumbleren, hvis du har valgt kondens. Samtidig sparer du også en del på din elregning. Og det er jo også værd at tage med i overvejelserne. Selvom du køber en tørretumbler med kondens, bør du dog altid kigge på maskinens energimærke. Hvis du vil være sikker på, at den er miljøvenlig, skal den nemlig gerne have et A eller bedre.
Ulemper ved kondens
En åbenlyn ulempe ved en tørretumbler med kondens er, at den afgiver en del varme og fugt ud i rummet, den står i. En maskine med aftræk leder jo den varme luft ud i det fri igen. Det sker dog ikke med kondens. Derfor kan temperaturen hurtigt stige betydeligt, når tørretumbleren har kørt. Det betyder også, at det ikke er smart at placere den i et lille rum uden gode ventilations-muligheder.
Og det kan være en træls begrænsning i nogle hjem. Hvis du vil holde mængden af fugt og varme i rummet nede, skal du kigge efter en maskine med en god kondenseringseffektivitet. Aller tørretumblere med kondens har nemlig fået et EU-mærke, der indikerer, hvor effektiv den er.
Mærkerne er angivet på en skala fra A til G, hvor A er det bedste. Hvis du finder en maskine med A-mærket, betyder det, at den vil kunne kondensere omkring 90 procent af det vand og fugt, som tøjet afgiver. Dermed er det altså meget begrænset, hvad der kommer ud i rummet.
Højere pris
En anden ulempe ved kondens er, at det ofte er en smule dyrere end aftræk. Der behøver dog ikke være stor forskel, alt efter hvad du vælger. Vælger du kondens er den typisk også lidt dyrere i brug. Det kan du dog selv gøre noget ved. Du kan blandt andet sørge for at centrifugere tøjet godt i vaskemaskinen først. Jo mindre vådt det er, jo kortere tid skal tørretumblere køre.
Fordele ved aftræk
En af de store fordele ved en tørretumbler med aftræk er, at den leder den varme luft ud i det fri. Dermed slipper du for, at rummet bagefter er fugtigt og varmt. Derudover er den faktisk også lidt hurtigere til at tørre tøjet end en tørretumbler med kondens. Du kan altså spare lidt tid.
Ulemper ved aftræk
En stor ulempe ved en tørretumbler med aftræk er, at det er besværligt at finde plads til den. Den skal nemlig stå et sted, hvor der er adgang til et aftræk. Hvis der ikke er et aftræk i rummet, skal du altså til at bore huller i væggen.
For nogle er det slet ikke en mulighed. Eksempelvis hvis du bor i lejlighed. Du har altså ikke meget frihed til at bestemme, hvor den skal stå. En anden væsentlig ulempe er det høje energiforbrug, da den taber meget varme.
Sådan finder du den rigtige kondenstørretumbler
Der findes enormt mange tørretumblere med kondens på markedet. Derfor er det heller ikke lige til at gennemskue, hvor du får mest for pengene. Der er dog nogle generelle kriterier, du bør kigge efter, når du går på jagt efter en tørretumbler. Her tager vi dig igennem de punkter, som du med fordel kan sammenligne modellerne ud fra.
Vælg en tromle du kan fylde op
Kapaciteten er afgørende, når du skal vælge en tørretumbler. Det siger selvfølgelig først og fremmest noget om, hvor meget tøj du kan tørre ad gangen. Har du en stor husholdning, skal du gå efter en stor tromle. Her kan du med fordel vælge en, der kan rumme 7-9 kg tøj.
Du skal dog altid passe på ikke at købe en større maskine, end du kan fylde op. Det er nemlig vigtigt at udnytte kapaciteten hver gang, hvis du vil undgå for meget energispild. Du bør altså nøje overveje din husholdnings reelle behov. En god ting at pejle efter er størrelsen på din vaskemaskine. Hvis den kun kan rumme 5 kg tøj, er der ingen grund til at købe en tørretumbler, der kan rumme mere. De to følges jo typisk ad.
Kig efter energimærket
Vi har allerede været inde på, at der er stor forskel på, hvor miljøvenlige tørretumbler er. Generelt er en maskine med kondens et mere miljøvenligt valg end en med aftræk. Du skal dog stadig kigge efter energimærket, hvis du vil holde energiforbruget nede.
Det er bedst, hvis du kan finde en tørretumbler med energimærke A+, A++ eller A+++. Her kan du også kigge efter, om tørretumbleren har indbygget varmepumpe. Den gør nemlig også, at der bruges mindre energi på at tørre tøjet. Kører din tørretumbler mange gange i løbet af ugen, er det helt sikkert værd at vælge en model med varmepumpe.
Brugervenlighed i top
I en travl hverdag skal det være nemt og hurtigt at smide tøj i tørretumbleren. Derfor bør du også kigge efter, om brugervenligheden er, som du vil have den. Her kan du blandt andet vurdere maskinens display. Er det nemt og logisk at aflæse? Du bør også se på, om det er nemt at finde og aktivere de programmer, som du ønsker at bruge.
Vandbeholder der er nem at skifte
Når du vælger en tørretumbler med kondens, følger der automatisk en vandbeholder med. Her skal du dog være opmærksom på, hvor beholderen er placeret. Er den nem at komme til, så du kan få den tømt efter brug?
Det kan nemt blive en gene i hverdagen, hvis det er bøvlet at få den tømt. For nogle kan det også have betydning, om der er mulighed for at tilkoble en slange, så vandet kan ledes direkte ud i et afløb.
Tænk bæredygtigt og genbrug vand fra kondenstørretumbler
Vi har alle et ansvar for at passe på vores klode. Derfor gælder det om at tænke miljøvenligt og bæredygtigt, når det er muligt. Når det til komme til at tørre tøj med kondens, er der også en simpel ting du kan gøre, som gavner miljøet.
Du kan nemlig genbruge det vand, som samles i vandbeholderen efter brug. Det skriver Whiteaway i en artikel. Efter en stor tørring, kan der nemt samles op mod 4 liter kondensvand. Det er derfor spild bare at hælde det ud i afløbet. Og faktisk er der mange gode ting, du kan bruge vandet til i hjemmet.
Gør rent med kondensvand
En oplagt ting at bruge vandet til er rengøring. I almindeligt vand fra hanen er der nemlig kalk i. Det undgår du, når du bruger kondensvand. Især dit badeværelse har derfor bedre af at blive gjort rent med vandet fra tørretumbleren. Du kan dog også sagtens bruge det i alle andre rum. Det gælder blandt andet også, når der skal vaskes vinduer. Kalk er nemlig ofte årsag til, at der dannes dumme striber på ruderne efter vask.
Vand dine blomster
Har du grønne fingre? Så er der sikkert også mange planter rundt omkring i dit hjem. Her er det oplagt at bruge det overskydende vand fra tørretumbleren til at vande dem. Blomster har nemlig heller ikke godt af at blive vandet med vand med for meget kalk i. Det kan dog være nødvendigt at filtrere vandet for tøjfibre først.
Stryg dit tøj
Strygning er en fast rutine i mange hjem. Her kan du med fordel fylde strygejernets med kondensvand. Apparatet har nemlig heller ikke godt af kalkholdigt vand. Dermed slipper du også for at skulle afkalke strygejernet i tide og utide.
Lav din egen sprinklervæske
Plejer du selv at lave din sprinklervæske til bilen? Så kan du faktisk skifte det destillerede vand ud med kondensvand. Her er det dog også en god ide at filtrere tøjfibre fra først.
ℹ️ Testkilder atiklen bygger på
Denne artikel tager afsæt i tests fra diverse kilder både herhjemme og i udlandet. Forbrugermagasinet har altså ikke selv testet de omtalte tørretumblere. Vi har dog gennemgået alle de største forbrugstests på markedet for at finde frem til de bedste produkter, som vi kan stå inde for at anbefale. Du kan læse mere om de forskellige kilder og deres tests herunder.
Forbrugerrådet Tænk
Forbrugerrådet Tænk er en uafhængig organisation i Danmark. Organisationen arbejder for at gøre det danske marked gennemsigtigt for forbrugerne. Det sikres særligt gennem grundige tests af diverse produkter. Her kan du altså være sikker på at få en objektiv evaluering af tidens produkter. Tænk har i alt testet 24 kondenstørretumblere. Testen er senest opdateret i september 2018. Her bliver produkterne bedømt ud fra ting som energiforbrug, kondensering og tidsforbrug.
Råd og Rön
Den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön minder på mange måder om danske Tænk. Deres fornemmeste opgave er altså at hjælpe forbrugerne på vej til at spare tid og penge. Dermed bliver markedet mere transparent og fair for køberne. Siden har i september 2018 udgivet er omfattende test af tørretumblere med kondens. Her har de vurderet og bedømt hele 30 forskellige modeller. De er blandt andet blevet scoret ud fra brugervenlighed, støj og tørretid.
T3.com
T3.com er et britisk online teknikmagasin. Her deles nyheder om alt inden for den teknologiske verden. Det gælder også anmeldelser af diverse tekniske produkter. I januar 2019 opdaterede de deres test af kondenstørretumblere. Her har de testet 9 forskellige maskiner. Det kan du læse resultatet af her.
Læs også om: Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, Bosch vaskemaskine test, AEG vaskemaskine test, Siemens opvaskemaskine test, Siemens kombiovn test, Miele vaskemaskine
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, […]
[…] også: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, […]
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, […]
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Kummefryser test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, Bosch […]
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, […]
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Bordopvasker test, […]
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Bordopvasker test, Kølefryseskab test, […]
[…] også om: Kondenstørretumbler test, Vaskemaskine test, Gaskomfur test, Opvaskemaskine test, Kummefryser test, Kølefryseskab test, […]