Forbrugermagasinet er uafhængigt og læser orienteret. Vores indhold er kommissionsbaseret og gratis for alle. Læs mere
Forbrugerliv

Tip: 5 ting du kan bruge natron til i din rengøring

natron-rengøring

natron-rengrøingDe fleste husholdninger har en lille bøtte natron stående i et af vores køkkenskabene. Ofte har det en plads helt bagerst gemt bag diverse andre krydderier, da det sjældent skal bruges i madlavningen. For er det egentlig ikke kun, når vi beslutter os for at bage en kage, at vi skal bruge natron, så vi er sikre på, at kagen hæver, som den skal? Her bliver svaret et rungende nej.

Gør rengøringen til en leg med natron

Natron, eller natriumhydrogencarbonet, som det hedder inden for kemiens verden, er rigtigt nok et naturligt hævemiddel, men det kan bruges til langt mere end til bagning af kager til børnefødselsdagen. Faktisk er her tale om et magisk produkt, som kan blive en uundværlig ven i ethvert hjem. Natron er nemlig helt genialt at bruge til diverse former for rengøring. Der er nemlig næsten ingen grænser for, hvad det hvide pulver kan præstere. Sådan lyder det i hvert fald ifølge Fluxx.dk, som er en af Københavns førende virksomheder inden for professionel erhvervsrengøring. Fluxx.dk er eksperter, når det gælder effektiv, men grundig rengøring af selv de mest genstridige overflader. Her guider de dig til, hvordan du med fordel kan gøre rent med natron og opnå et fantastisk resultat.

1. Rens dine tæpper ✅
Tæpper er enormt populære inden for boligindretning, da de kan tilføre en masse hygge og personlighed til ethvert hjem. Med tiden kan tæpperne dog nemt komme til at lugte grimt som følge af snavs og bakterier. Lugten kan være til stor gene og fylde meget i rummet. Det er der dog heldigvis råd for. Hvis du vil den grimme lugt til livs, kan du nemlig uden besvær lugtsanere dine tæpper. Det kræver blot, at du drysser godt med natron ud over tæppet og lader det ligge sådan i en halv times tid. Derefter støvsuger du tæppet, og så vil lugten forsvinde. Hvis problemet er meget slemt, kan du også lade natronet trække ind i tæppet natten over, inden du støvsuger det. Samme metoder kan du bruge til mange andre former for tekstiler såsom møbler eller endda tøj.

2. Gør dine rengøringsmidler stærkere ✅
De fleste af os bruger et helt almindeligt rengøringsmiddel til universalrengøring, når hjemmet trænger til en omgang. Til særligt genstridigt snavs, er de traditionelle rengøringsmidler dog ikke altid stærke nok. Derfor kan du med fordel tilføje en smule natron til vandet sammen med midlet, hvilket vil gøre din rengøring langt mere effektiv. Pludselig er det intet problem at få fedtede pletter eller andet problematisk snavs til at forsvinde.

3. Fjern grim lugt i køleskabet ✅
Køleskabe kan være et paradis for bakterier, og derfor er det helt afgørende, at du jævnligt sørger for at få gjort dit køleskab ordentligt rent. I værste fald kan du nemlig blive syg, hvis du ikke kommer de skadelige bakterier til livs i tide. Det er dog ikke kun for din egen sundheds skyld, at du bør rengøre køleskabet. Hvis du vil gøre noget godt for miljøet og spare på din elregning, er det nemlig også en god idé at holde det rent. Et snavset køleskab bruger langt mere energi, end et rent af slagsen. Med natron ved hånden er det heldigvis ingen sag at få det overstået. Du blander blot et par teskefulde natron med lidt vand i en skål og rører, til du har en lidt tyk pasta. Brug blandingen til at vaske hele køleskabet med og tør efter med en klud. Derved fjerner du både bakterier og dårlig lugt.

4. Undgå stoppede afløb ✅
Vi kender alle det irriterende problem, når vandet ikke vil løbe ud i håndvasken, fordi det er godt stoppet til med madrester og fedt. Eller når afløbet i brusekabinen driller, fordi vi ikke har været gode nok til at fjerne løse hår, når vi har været i bad. Her kan natron også være en stor hjælp. Midlet kan nemlig effektivt rense dine afløb og afhjælpe tilstoppelse. Det sker ved at hælde en kop natron direkte ned i afløbet og lade det være der i en times tid. Derefter koger du to kopper almindelig lagereddike og hælder også det i afløbet. Bagefter skal du blot skylle efter med varmt vand, og så vil både dårlig lugt og tilstoppelsen være forsvundet.

5. Få ovnen til at skinne ✅
Når vi bruger ovnen til at lave mad på daglig basis, kan den hurtigt blive beskidt. Vi spilder ofte lidt, når vi tager mad ud og ind af ovnen, og fedt løber fra maden, mens det tilberedes. For mange er det at rengøre ovnen lidt af en pestilens, som vi måske derfor ynder at hoppe over. Men faktisk behøver det slet ikke være så svært at opnå en skinnende ren ovn. Du starter blot med at sprøjte helt almindelig eddike på indersiden af ovnen, hvorefter du drysser et lag natron ovenpå. Lad det sidde og trække i en halv times tid, og skrub så godt efter med en skuresvamp eller våd klud. På ingen tid har du en ovn, der er så god som ny igen.

Med ét enkelt og meget billigt middel som natron kan du altså så let som ingenting sikre, at dit hus altid er skinnende rent fra top til tå.

Anmeld