Forbrugermagasinet er uafhængigt og læserorienteret. Vores indhold indeholder reklamelinks og gratis for alle.

Bolig og fritid Byggeri Haven

PRISTJEK: Hvad koster perlesten & perlegrus?

Perlegrus

perlegrusDe fleste af os gør en dyd ud af at få vores hjem til at fremstå flot og indbydende indendørs. Boligen skal afspejle vores personlighed og foretrukne stil.

 Her i guiden bliver du klogere på alt om perlegrus og perlesten.

Pristjek på perlesten – Hvad koster det?

Butik Kg. Pris Inkl fragt.
1. Havehandel.dk 1000 kg. 1040 kr. 1040 kr Til butik
2. Plantetorvet.dk 1000 kg. 1139 kr. 1139 kr. Til butik
3. XLByg.dk 1000 kg. 820 kr. 1120 kr. Til butik
4. Jemogfix.dk 1000 kg. 895 kr. 1195 kr. Til butik
5. Davidsenshop 1000 kg. 800 kr. 1369 kr. Til butik








Du kan typisk vælge mellem to forskellige typer perlegrus. Du kan vælge almindeligt pergrus i størrelsen 4-8 mm. Disse sten er lavet af det, der også kaldes bakkemateriale, og som altså kommer fra en grusgrav. Stenene her er til dig, der gerne vil have mørkere nuancer.

Er du med til det lyse og blanke udtryk? Så skal du i stedet gå med søperlesten, som også er 4-8 mm. Uanset om du vælger den ene eller anden form for perlesten, kan du selv vælge, hvor store mængder du ønsker. Du kan endda også vælge din foretrukne leveringsform. Du kan eksempelvis bestille dit perlegrus i en bigbag, hvor det kommer i en stor pose, der rummer 1000 kg perlegrus. Det er et godt valg til dig, der gerne vil have noget at opbevare gruset i, hvis du ikke bruger det hele med det samme. Prisudsnittet er tjekket d.28 feb 2020.

Du kan også vælge at få stenene leveret med tiplæs. Her bliver de aflæsset i løs form. Det kan uden tvivl svare sig at bestille alt det, du skal brug på én gang. Du får nemlig mængderabat, jo mere du køber. 1 ton Koster typisk omkring 1.000 kroner, mens 4 ton kun koster lidt over 2.500 kroner. Der kan også være forskel på prisen, alt efter hvor i landet du befinder dig. Alt det kan du heldigvis få det fulde overblik over via virksomhedens praktisk prisliste. Den viser, præcis hvad de forskellige mængder koster i alle landsdele.

✅ Hvor mange perlesten skal du bruge?

Det kan virke som en helt umulig opgave at bedømme på øjemål, hvor mange perlesten du har brug for. Det er en skam at få bestilt for få, så du skal bruge tid på at vente på endnu en levering. Det er dog også dumt at bruge penge på mange flere sten, end du rent faktisk har brug for.  Spørgsmålet er altså, hvordan man rammer nogenlunde plet? Heldigvis kan du faktisk nemt regne dig frem til, hvor mange du har brug for. Først og fremmest skal du måle, hvor stort et område stenene skal dække, så du har arealet i kvadratmeter.

  • En god huskeregel er, at der ca. går 1000 kg perlesten til 16 m2.

Hvis stenene lægger i et lag på 5 cm. Ud fra det kan du altså nogenlunde bedømme, hvor stor en mængde du skal have leveret.

✅ Hvad er perlesten?

Perlesten eller perlegrus? Ja kært barn har mange navne. Uanset hvad du foretrækker at kalde det, er der dog tale om et naturmateriale. Og perlegrus anvendes rigtig mange steder i Danmark. Det er nemlig både lettilgængeligt og meget nemt at have med at gøre. Perlesten udvindes oftest fra grusgrave.

Når det er tilfældet, vil stenene typisk komme i mørke nuancer som sort og grå. Det kan dog også sagtens have mere rødlige og brune nuancer. Der er altså rig mulighed for at finde lige præcis det udtryk, der bedst matcher din stil. Perlesten har gerne en størrelse, der ligger mellem 4-8 mm.

Her skal du dog altid være opmærksom på, at stenen bliver målt på den korteste led. Derfor kan de altså godt være op til dobbelt så lange på den lange led. Faktisk siges det også, at størrelsen på stenene afhænger af, hvor i landet de er fra. Hvis perlesten ikke kommer fra en grusgrav, kommer de fra bunden af en sø eller havet.

Her er tale om såkaldte perle-søsten eller bare søsten. Denne type perlesten har oftest sorte, blå og hvide nuancer. De er desuden også langt mere runde og blanke end almindelige perlesten.

Perlesten

✅ Hvad kan perlesten bruges til?

Perlegrus er et enormt alsidigt materiale, som du kan få gavn af på et væld af forskellige måder. Det sted, de fleste af os uden tvivl kender perlegrus fra, er dog kirkegården. Det er nemlig perlegrus som stierne på langt de fleste kirkegårde er belagt med. Du kan dog også sagtens implementere de små sten derhjemme med stor fordel. Perlegrus er nemlig genialt til at anlægge hyggelige gangstier og bede i haven, som kan være med til at sprede stemning.

Generelt bruges perlegrus der, hvor man ellers ville bruge belægningssten såsom fliser. Det er nemlig langt billigere at belægge med perlesten end de fleste andre former for belægning. Du skal dog tænke over, at det ikke er alle arealer, hvor det egner sig. Eksempelvis i indkørslen skaber det godt nok et rigtigt fint køreunderlag.

Problemet er, at de bittesmå sten nemt kan sætte sig fast i bildækkene. Og det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt på lang sigt. Her er det bedre at bruge ærtesten eller nøddesten, der begge er lidt større. Bruger du perlegrus i dine bede vil, perlegruset tjene den funktion, som flis eller bark ellers typisk tjener. Desuden pynter det også bare rigtigt fint.

Generelt kan det være med til at skabe meget mere liv i din have, hvis du supplerer med perlesten. Det er nemlig enormt dekorative på grund af det naturlige farvespil. Du kan med fordel mikse perlegrus med områder med andre former for belægning. Her kan du eksempelvis vælge fliser for at skabe variation og dynamik udenfor.

✅ Hvordan undgår du ukrudt med perlegrus?

Vælger du at anlægge en gangsti med perlegrus, får du ikke bare et dekorativt element i din have. Perlegrus tjener nemlig også et utroligt praktisk formål. De små sten kan nemlig være med til effektivt at holde ukrudt nede.  Dermed skal du så ikke bruge en masse tid og energi på selv at fjerne det.

Det kræver dog, at du lægger et tykt lag perlegrus på minimum 5 cm, hvis det skal have virkning. Hvis du vil give ukrudtet de værste vækstbetingelser, kan du med fordel også lægge en fiberdug under stenene. Her er tale om en kemikalie- og giftfri dug, der forhindrer ukrudt i at vokse. Du passer perlegruset ved at rive det jævnligt. En anden kæmpe fordel ved belægning som perlegrus er, at regnvand let kan passere gennem det. Dermed undgår du bedre undgår oversvømmelser.

✅ Hvilke ulemper ved stier af perlegrus?

Der er utallige fordele ved at vælge perlegrus som belægning, der hvor det giver mening. Det er billigt, nemt at arbejde med, pænt at se på, holder ukrudtet væk og kan håndtere store mængder regnvand. Der er dog et par enkelte ulemper, som du bør være opmærksom på. Når det er meget tørt i vejret, kan grus godt støve en lille smule.

Derfor kan være en god ide selv at vande det lidt i tørre perioder. Derudover kan du ikke skrabe sne på stier med perlegrus. Derfor bør du altså ikke lægge perlegrus på steder, hvor du har behov for færdsel om vinteren. Du kan dog sagtens bruge det langs bede og ned langs haven. Her har det nemlig ikke betydning, at stierne i perioder er dækket af sne.

✅ Hvordan lægger du perlesten?

Du skal selvfølgelig også vide, hvordan du rent faktisk lægger de små fine sten. Først og fremmeste skal du grave lidt af jorden væk, der hvor du gerne vil anlægge din sti. Her må du gerne fjerne mellem 20-25 cm. Derudover er det altid en god ide at lægge et solidt underlag under perlestenene. Dermed undgår du, at de glider for meget rundt.

Der findes mange forskellige muligheder, når det gælder underlag. Det er dog særligt populært at anvende en fiberdug. Den får stenene til at klistre til dugen, så der er bedre hold på dem. Hvis du vælger at bruge en fiberdug, skal laget af perlegruset ligge i en tykkelse på 5-6 cm ovenpå. På den måde undgår du at rive dugen op, når du river gruset for ukrudt.

Du kan også vælge en anden fremgangsmåde. Her er underlaget i stedet et lag komprimeret grus. I det tilfælde behøver laget af perlegrus ikke være lige så tykt. Du godt kan nøjes med et lag på omkring 2-3 cm. Det er dog dumt at lægge stenene i et alt for tyndt lag. I så fald kommer der nemlig let bare pletter.

Det er desuden også lettere at holde ukrudtet væk, når stenene lægger tæt. For at holde styr på dit perlegrus kræver det ofte en lidt forhøjet kant. Den kan eksempelvis laves af brædder eller store sten for at holde stien eller bedet på plads.

Det gælder uanset, om vi er til det moderne, det klassiske, det finurlige eller det stilrene. Det er dog ikke altid, vi husker at udvise samme opmærksom til vores udendørsarealer. Men faktisk er der meget at vinde ved at bruge lidt tid og energi på at pifte haven eller området foran huset op.

Det kan nemlig skaber et flot og gennemført helhedsindtryk. Og heldigvis behøver det hverken være svært, dyrt eller tidskrævende. Vælger du at anlægge dit udendørsareal med perlegrus, bliver det nemlig let som en leg.  Så kan du give området er tiltrængt løft, der med garanti vil imponere dine naboer. Perlegrus er generelt et utroligt populært materiale.

Det bruges både i stor stil af private men i høj grad også af institutioner, erhvervslivet og offentlige instanser. Det skyldes uden tvivl materialets mange kvaliteter og store anvendelighed. Det gør det nemlig muligt at udføre ethvert projekt uanset størrelsesordenen.

Læs også om: facade og murmaling, epoxymaling, kalkmaling test, radiator, maling test, glasdøre guide

Skriv en kommentar

7 + six =