Forbrugermagasinet er uafhængigt og læserorienteret. Vores indhold indeholder reklamelinks og gratis for alle.

Husholdning Køkkenudstyr

Vakuumpakker test – De 3 bedste anmeldte

Vakumpakker test

Vi har gennemsøgt markedet for dig og fundet frem til tre topmodeller ud fra vakuumpakker test. Fælles for dem alle er, at de klarer sig godt i anerkendte tests både herhjemme og i udlandet.

Denne vakuumpakker test gennemgår:

  • De 3 modeller
  • FAQ: Mest stillede spørgsmål
  • Tips til vakuumpakning uden vakuumpakker
  • Sådan har vi udvalgt vores top 3

 

1. Food Saver V2860 vakuumpakker

✅ Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Topscorer hos svenske Råd & Rön

foodsaver vakumpakker

Vil du have helt tæt pakning af dine fødevarer, før de skal i fryseren eller køleskabet? Så er Food Saver V2860 maskinen for dig. Modellen sørger nemlig nemt og effektivt for, at din mad holder sig frisk i længere tid. Den er håndfri, så den klarer hele vakuum-processen selv.

Den har to forskellige forseglingsniveauer. Dermed kan den bruges til både tørre og våde fødevarer. Sidst men ikke mindst har den et stilrent design. Den er nemlig udført i rustfrit stål, som også gør den solid.

Specifikationer:

  • Vakuum tryk: 0,8 bar
  • Effekt: 105 watt
  • Indstillinger: 3
  • Farve/materiale: Rustfrit stål
  • Højde: 10 cm
  • Dybde: 29 cm
  • Bredde: 40 cm

 

Til Elgiganten

 

2. Caso VC10 Vakuumpakker

✅ Topscorer hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Testvinder hos Politiken

Caso VC10 Vakuumpakker

Elsker du at eksperimentere i køkkenet? Så bør du investere i modellen her fra Caso. Den er nemlig ideel til tilberedning af sous vide, hvor maden skal vakuumpakkes grundigt inden. Den er dog også god til at sikre, at maden holder sig frisk længere eller undgår frostskader.

Modellen kan forsegle poser med en bredde på op til 30 cm. Den har desuden en smart folieboks til opbevaring af folierullen. Der følger folieruller med i købet.

Specifikationer:

  • Vakuum tryk: 0,8 bar
  • Vakuum hastighed: 9 liter/min
  • Effekt: 110 watt
  • Farve/materiale: Sort/sølv
  • Højde: 9 cm
  • Dybde: 15 cm
  • Bredde: 35,5 cm

 

Til Coop

 

3. OBH Nordica Supreme 7949 vakuumpakker

✅ Topscorer hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Bedst i test hos svenske Råd & Rön

OBH Nordica Supreme 7949 vakumpakker

Hvis du ikke vil gå på kompromis med noget, når du leder efter en vakuumpakker, bør du gå med denne. Modellen her fra OBH er uden tvivl i den højere ende af prisskalaen.

Du får dog også en sublim maskine for pengene. Den er utrolig brugervenlig, ligesom den også er lydsvag, når den er i gang. Du kan vakuumpakke alle former for fødevarer, uanset om der er tale om de tørre eller våde af slagsen. Maskinen sørger effektivt for at holde al slags mad frisk og fri fra frostskader.

Specifikationer:

  • Vakuum tryk: 0,8 bar
  • Vakuum hastighed: 12 liter/min
  • Effekt: 130 watt
  • Farve/materiale: Sort/sølv
  • Højde: 12,8 cm
  • Dybde: 26 cm
  • Bredde: 43,5 cm

 

Til Coop

 

FAQ: Mest stillede spørgsmål

Hvad er vakuumpakning?

Vakuum er betegnelsen for et lufttomt rum. Teknikken bygger altså på at trække så meget luft som muligt ud af en indpakning. Når du vakuumpakker din mad, fjerner du altså overskydende partikler og molekyler.

Det sker nærmest gennem en slags støvsuger. Dermed er maden fuldstændig forseglet, indtil du igen åbner indpakning og lukker luften ind.

En typisk vakuumpakker kan suge 10 liter luft ud af en indpakning i minuttet. Derfor tager det altså ingen tid at sørge for, at dine madvarer er godt forseglet, når du har den smarte maskine ved hånden.

Det er dog afgørende, at du bruger poser, der er beregnet til vakuumpakning. Helt almindelige fryseposer duer altså ikke. Det skyldes, at det ikke er muligt at få nok luft ud af de normale poser.

Teknikken er særlig brugt meget i professionelle restauranter og industrikøkkener. Der er dog også meget at vinde ved at implementere den hjemme ved dig selv.

Hvilke fordele ved at vakuumpakke dine fødevarer

Du tænker måske, om der overhovedet er nogen grund til at investere i en vakuumpakker? Du kan jo sagtens selv indpakke din mad. Svaret er dog, at der er en række store fordele ved at bruge lidt ekstra penge på at forsegle maden ordentligt.

Det kan du blive meget klogere på i følgende afsnit. Her tager vi dig nemlig igennem de vigtigste fordele ved vakuumpakning.

Bedre holdbarhed

Den helt store fordel ved at vakuumpakke madvarer er, at du kan forlænge holdbarheden markant. Det gælder uanset, om du vi taler madvarer i køleskabet eller i fryseren. Sådan lyder det ifølge Forbrugerrådet Tænk.

De bakterier og mikroorganismer, der over tid fordærver maden, skal bruge ilt til at vokse. Den ilt er dog ikke til stede, når du bruges vakuum. Man kan altså sige, at maden befinder sig i en beskyttet atmosfære.

Og det har stor betydning for, hvor længe den holder sig frisk. Skimmelsvamp kan ligeledes heller ikke trives i vakuumpakning.

Selvom miljøet er iltfattigt, betyder det dog ikke, at alle bakterier holdes væk. Det gælder blandt andet mælkesyrebakterier, som kan gøre maden sur. Derfor er levetiden ikke uendelig, så snart du har brugt en vakuumpakker.

Det menes dog, at holdbarheden generelt fordobles 5 gange. Du skal altså i mindre grad bekymre dig om at få brugt dine madvarer hurtigt, før de bliver dårlige. Fødevarestyrelsen anbefaler eksempelvis, at hakket kød kun kan holde sig 4 måneder i fryseren. Hvis du vakuumpakker kødet, kan du dog nemt forlænge den tid.

Frostskader

Når du fryser fødevarer ned, vil der med tiden opstå iskrystaller og rim omkring. Det kan føre til frostskader, som påvirker madens kvalitet og ikke mindst smag. Særligt når maden ikke er pakket ordentligt ind, vil frostskaderne opstå hurtigt.

Her er vakuumpakning dog en perfekt løsning. Den tætte og iltfri pakning beskytter nemlig maden på frost.

Et godt eksempel er, hvis du fryser en god bøf med en fedtkant ned i en almindelige frysepose. Fordi der er fedt til stede, vil bøffen med tiden begynde at blive harsk.

Det er ikke sundhedsskadeligt at spise. Det går dog stærkt ud over den gode smag. For at harskningen går i gang, skal der være ilt til stede.  Og det kan du som bekendt undgå med vakuum. Du kan altså tage kødet op fra fryseren – selv efter lang tid – og stadig få lækre og saftige bøffer til aften.

Spar penge

Der er ingen tvivl om, at en vakuumpakker er en investering. Hvis du vælger at bruge penge på den smarte maskine, kan du dog spare i det lange løb. Først og fremmest undgår du i højere grad madspil.

Maden kan nemlig holde sig længere både på køl og frys. Dermed har du bedre tid til at nå at spise det, før det bliver dårligt. Samtidig er vakuum ideelt til at gemme rester fra aftensmaden til senere.

Dermed undgår du også, at du bare smider det overskydende mad direkte i skraldespanden. Sidst men ikke mindst kan du handle stort ind af eksempelvis kød, når det et på tilbud. Når du vakuumpakker, fylder pakkerne nærmest ingenting. Derfor kan du få plads til meget mere i fryseren. Her skal du sørge for at vakuumpakke portioner af kød, som svarer til din hustands størrelse og behov. Dermed undgår du også dumme rester og spild.

Sous vide

Hvis du interesserer dig en lille smule for madlavning, har du sikkert allerede hørt om sous vide. Tilberedningsmetoden er nemlig næsten ikke til at komme uden om i tiden. Og hvis du selv vil kaste dig ud i den, er en vakuumpakker et must. Sous vide betyder nemlig helvt enkelt ”under vakuum”. Inden tilberedningen vakuumpakkes kødet simpelthen.

Herefter tilberedes kødet i et vandbad ved en lav temperatur i en længere periode. Det giver et helt unikt og mørt resultat, som uden tvivl vil få mundvandet til at løbe.Den populære danske madblog Gastromand har testet, hvilke udskæringer der er bedst til sous vide. Ifølge dem kan du med fordel prøve metoden af med flanksteak, højreb og oksemørbrad.

Hurtig marinering af kød

En sidste ting, du kan bruge en vakuumpakker til, er marinering af kød. Normalt skal kødet gerne ligge i sin marinade natten over eller i hvert fald i flere timer, før smagen rigtig trænger ind. Det er dog ikke tilfældet, hvis du bruger vakuum.

Her kan du klare det på bare 20 minutter. Vakuummet øger nemlig hastigheden på marineringsprocessen markant. Det er enormt smart, hvis du ikke har haft tid til at forberede maden i forvejen.

Hvordan finder du den rette vakuumpakker?

Markedet for vakuumpakkere er stort. Metoden er nemlig blevet utrolig populær blandt danskerne. Derfor kan det også være svært at finde ud af, hvilken maskine du skal vælge.

Der er dog nogle vigtige ting, du kan kigge efter i din søgning. Generelt skal du dog overveje dine behov. Og så skal du naturligvis også tage stilling til dit budget.

Pris og kvalitet hænger sammen

Det er helt afgørende, at du vælger en vakuumpakker af ordentlig kvalitet. Det skal nemlig kunne forsegle posen godt nok. Ellers går du klip af alle de gavnlige effekter. Der må altså ikke kunne sive luft ind i posen.

Hvis du skal være sikret god kvalitet, kræver det også, at du er villig til at punge ud. Pris og kvalitet hænger nemlig uden tvivl sammen. Forbrugerrådet Tænks test af vakuummaskiner viser, at det er de dyreste modeller, der klarer sig bedst.

Hvor mange funktioner er nødvendige?

Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige maskiner kan. Nogle er helt simple og kan bare forsegle og suge luften ud af posen. Andre er dog langt mere avancerede. Derfor skal du gøre op med dig, hvor meget du har brug for.

Nogle maskiner kan eksempelvis tilsluttes andre beholdere, som du så kan suge luft ud af. Nogle giver også mulighed for at ændre på sugestyrken.

Det har betydning for, om du vakuumpakker tørre eller våde fødevarer. Du kan også få maskiner med en indbygget rulleskærer. Dermed slipper du for selv at skære posen til. Jo mere maskinerne kan, jo dyrere bliver de oftest også. Det er også værd at have med i tankerne, når du vælger.

Tips til vakuumpakning uden vakuumpakker

Er du ikke villig til at bruge penge på en vakuummaskine? Så kan du faktisk stadig vakuumpakke dine fødevarer helt uden. Du skal dog være opmærksom på, at metoden langt fra er lige så effektiv, som hvis du brugte en maskine. Du kan nemlig ikke være lige så sikker på at få al luften ud. Det eneste, du skal bruge, er en pose med zip-lukningen og en skål vand. 

Her skal du sørge for at vælge en frysepose af god kvalitet, som lukker tæt. Først fylder du en stor skål med vand. Derefter lægger du din mad ned i posen og fordeler det jævnt. Metoden fungerer til både kød og grøntsager. Derefter presser du manuelt så meget luft ud af posen som muligt og lukker den næsten helt i. Hjørnet skal dog være åbent. Derefter holder du hånden for den åbne hjørne og sænker posen ned i vandet.

Når vandet når til hjørnet, lukker du posen helt. Der må ikke komme vand ind i posen. Den anden hånd kan du bruge til at presse luftbobler ud med. Nu er posen klar til at blive smidt i fryseren eller køleskabet.

vakuumpakker-test-køleskab

 

ℹ Vakuumpakker test: Sådan har vi udvalgt vores top 3

I udarbejdelsen af denne guide, har vi hos Forbrugermagasinet ikke selv testet vakuummaskinerne. Vi har dog foretaget en grundig og dybdegående research hos flere eksperter og troværdige kilder. Grundlæggende bygger artiklen på resultater fra flere store tests i både ind- og udland. Herunder kan du læse mere om alle de forskellige tests. Dermed har du mulighed for at udforske dem nærmere selv.

Forbrugerrådet Tænk – vakuumpakker test

Den anerkendte forbrugerorganisation Tænk er førende i Danmark, når produkter skal testet. Her er tale om en uafhængig organisation, som arbejder på at fremme bæredygtigt og socialt ansvarligt forbrug. Senest i september 2016 testede Tænk vakuumpakker maskiner.

Her var 6 produkter igennem den omfattende test. Alle produkterne er blevet bedømt ud fra deres evne til at forsegle poserne tæt. Derudover er der blevet testet, om de er nemme at bruge og forstå. Støjniveauet har også været uden luppen. Det samme gælder, maskinernes byggekvalitet.

Råd og Rön – vakuumpakker test

Den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön minder på mange måder om danske Tænk. Deres fornemmeste opgave er altså at hjælpe forbrugerne på vej til at spare tid og penge. Siden har lavet en omfattende test af 10 vakuummaskiner. Produkterne spænder vidt i prisklasser. De er alle blevet bedømt ud fra blandt andet hurtighed og evne til at suge luften ud. Du kan læse hele deres vakuumpakker test her.

Politiken – vakuumpakker test

Den danske avis Politiken er mest kendt for at skrive om aktuelle nyheder. De har dog også for vane at teste forskellige produkter, så forbrugerne bedre kan navigere i de mange muligheder. Avisen har i 2015 alt testet seks forskellige vakuummaskiner. Deres vakuumpakker test kan læses af abonnenter her.

De smarte maskiner kommer altså i mange forskellige udformninger i dag.  De fleste af os griber nok bare ud efter en almindelig frysepose, når vi skal putte fødevarer i fryseren. Hvis du vil sikre optimal friskhed og ikke mindst holdbarhed, er det dog ikke nok. Det gælder nemlig om at undgå at få for meget ilt ind i posen. Og her findes der ikke en mere effektiv metode end at bruge en vakuumpakker.


Læs også om: Moccamaster test, KitchenAid kaffemaskine, Bagemaskine test, Frituregryde test, SodaStream test, Trykkoger test, Krups espressomaskine, Siemens kaffemaskine test, Kenwood kaffemaskine, Stegepande test

4 kommentarer

Skriv en kommentar

5 × 2 =