Forbrugermagasinet er uafhængigt og læser orienteret. Vores indhold er kommissionsbaseret og gratis for alle. Læs mere
Forbrugerliv

Viden og fakta om radon

radon i hjemmet

radonIndholdet og korrektheden i denne artiklen er valideret af Dansk Radon Analyse, som siden 2002 har rådgivet private og virksomheder omkring radonreduktion og radonsikring. 

Det kan hverken ses, mærkes eller lugtes. Alligevel er radon en farlig og uønsket gæst i hjemmet, som mange husejer ikke er opmærksomme på, at de skal tjekke for. Når først gasarten siver ind i et hjem gennem sprækker og revner i boligen, kan den forvolde store skader. Skader som kan komme til at koste husejere enorme beløb af udbedre. Det er dog ikke kun det dybe greb i lommen, der er problemet. Gasarten kan nemlig også være særdeles farlig for helbredet.

Dansk Radon Analyse er eksperter i at rådgive husejere til at slippe for radon i hjemmet og genetablere det gode indeklima. Firmaets kompetente rådgivere står klar til at hjælpe dig og din familie til at vågne op i et trygt og sikkert hjem.

Hvad er radon?

Radon bliver ofte kaldt den usynlige dræber, fordi den ubemærket sniger sig ind i danskernes hjem. Radon er en radioaktiv gas, som kommer fra undergrunden, og som finder vej ind i vores hjem gennem alt fra utætte samlinger til revner i vægge og sprækker mellem fundament og betondæk. Alle hjem har en vis mængde radon i luften. Vi kommer altså ikke helt uden om gasarten. Det er først, når niveauet overstiger en bestemt grænse, at der er behov for bekymring. I Danmark er det tilfældet for hele 350.000 huse, som landsdækkende undersøgelser har påvist, har et forhøjet niveau af radon i hjemmet. Det går ud over indeklimaet, og det kan potentielt være farligt for husets beboere.

Kan føre til kræft

Radon i hjemmet er generelt et overset problem i Danmark, som kun de seneste par år er begyndt at komme på dagsordenen. Men der er altså mange gode grunde til, at husejere får øjnene op for, om der er for meget radon i indeklimaet i deres hjem. At leve, ånde og sove i et hjem med for meget radon kan nemlig i værste tilfælde føre til kræft. Gasarten skader lungevævet, når du trækker vejret og inhalerer de radioaktive partikler. Og det kan i sidste instans føre til lungekræft. Særligt rygere er i risikogruppen og skal være særligt opmærksomme på radon i hjemmet. Risikoen for lungekræft forsaget af radon er faktisk hele 25 gange større for rygere, da radongassen og røgen forstærker hinandens negative effekt på lungerne. Det er dog ikke kun rygere, der skal tage sig i akt for radon. Generelt er det anslået, at radon i boligen er årsag til omkring ni procent af alle nye lungekræfttilfælde i Danmark, hvilket vil sige omkring 300 tilfælde per år. Derfor er der altså god grund til at få målt sit radonniveau i hjemmet, hvis man vil sikre et godt helbred for sig selv og hele familien.

Ældre boliger i risikozonen

Der er forskel på, hvor stor risikoen er for, at du har et forhøjet niveau af radon i dit hjem, alt efter hvor du bor, og hvilket hjem du bor i. Både beliggenhed, byggeår og husets tilstand spiller nemlig ind her. Hvis du bor i et helt nybygget hus, er der langt mindre risiko for dårligt indeklima med for meget radon, end hvis du bor i et ældre hus. Hovedreglen er, at hvis dit hus er bygget før 1998, er det en god idé at få målt for radon.

For meget radon rammer mest huse, da gassen har svært ved at finde vej ind i lejligheder. Det er særligt etplanshuse, der er i risikozonen, da gassen her kan trænge direkte op i huset fra undergrunden. Har du en krybekælder, kan det være med til at beskytte selve huset for radon, men det sætte dig altså ikke helt ud af farezonen. Hvis dit hus har mange utætheder eller generelt ikke er i den bedste stand, er det også i højere grad åbent for, at radongassen kan trænge ind. Sidst men ikke mindst har beliggenheden også noget at skulle have sagt. Der er nemlig bestemte områder i Danmark, hvor koncentrationen af radon i undergrunden er større end andre. Blandt andet er radonniveauet i undergrunden høj i Østjylland, i Sydøst Danmark, flere steder på Sjælland og i høj grad også på Bornholm. Selvom der er nogle kommuner, hvor risikoen er større end andre, er det officielle radonkort over Danmark dog kun vejledende. Selvom du bor et sted, hvor koncentrationen er lav, kan du altså ikke føle dig sikker på ikke at have for meget radon i dit hjem, og derfor opfordres alle til stadig at være opmærksomme på problemet.

Sådan kommer du radon til livs

Men hvad gør du så, hvis du vil sikre, at du og din familie ikke inhalerer den usynlige gas? Det er faktisk ganske enkelt at måle for radon. Det eneste, du skal gøre, er at bestille en test, hvorefter du vil få tilsendt radonmålere med sporfilm, som placeres på bestemte steder i hjemmet. Det anbefales, at der især måles i de rum, hvor beboerne opholder sig mest. Det er bedst at udføre målingen i løbet af vinterperioden mellem oktober og maj, hvor temperaturforskellen mellem ude og inde er størst. Efter to til tre måneder sendes målingerne til analyse, som vil vise, om niveauet er for højt. Sporfilm er den metode, der anbefales af Statens Institut for Strålebeskyttelse, når det gælder troværdig radonmåling hjemmet. Radon kan dog også måles med en elektronisk radonmåler, som gør det muligt at aflæse et resultat efter bare syv dage. Denne metode er dog mere anvendelig, hvis du tidligere har fået målt et forhøjet niveau med sporfilm og efter udarbejdelse af forbedringer på huset skal måle, om forbedringerne rent faktisk har nedbragt radonniveauet.

Myndighedernes anbefalede grænseværdi for radon i hjemmet er 100 Bq/m3. Hvis niveauet ligger mellem 100-200 Bq/m3 kan man nøjes med få og billigere forbedringer i hjemmet for at få et bedre indeklima uden radon. Hvis niveauet derimod ligger over 200 Bq/m3 er det en helt anden sag. Her er det altså nødvendigt med mere omfattende forbedringer, som kan være en dyr affære. Det er dog afgørende at få gjort noget ved problemet, hvis man vil undgå sundhedsfare.
Det behøver hverken være svært, dyrt eller omstænding at få foretaget en radonmåling med hjælp fra Dansk Radon Analyse, som står klar til at guide dig igennem hele processen. Du skylder dig og din familie at få vished om, om i lever i et sundt og godt indeklima, eller om i bliver udsat for unødvendig fare indenfor hjemmets fire vægge. Slip for radon i dag og vågn op med god samvittighed i morgen.

Viden og fakta om radon
3 (60%) 1 Stemmer

Skriv en kommentar

two + four =